HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović snažno podupire inicijativu predsjednika Sabora Bože Petrova o atvaranju arhiva Saveza komunista Hrvatske i jugoslavenske službe državne sigurnosti.

Smatra da se radi o inicijativi koja se nadovezuje na njegovu  ministarsku, koju nije uspio provesti do samoga kraja.

-Ovo cjelokupno pitanje treba imati i snažne društvene posljedice, treba se provesti proces cjelovitoga suočavanja s jugoslavenskom komunističkom baštinom i njezinim društvenim posljedicama koje osjećamo sve do danas - istaknuo je Hasanbegović  gostujući  u Studiju 4 HRT-a.

>>

Odgovarajući na pitanje tko i zašto priječi potpuno otvaranje arhivske građe javnosti, Hasanbegović je rekao da se ne može jednoznačno odgovoriti jer su postojali različiti interesi.

-Različiti su obrasci rješavanja tog pitanja, ali gotovo sve bivše komunističe zemlje riješile su ih otvaranjem pitanja i ustrojavanjem posebnih državnih ustanova koje su izučavale to razdoblje, ali i kolokvijalno zvanom lustracijom uklanjanja društvenog utjecaja ključnih aktera komunističkog razdoblja.Bez toga ne možemo doći do društvenog mira i konsenzusa o vrijednostima na kojima počiva moderna Hrvatska – država kojoj je temelj pobjeda u Domovinskom ratu i demokratske ustavne vrednote i koja ne smije tražiti svoje utemeljenje u razdobljima prije uspostave moderne hrvatske države - smatra Hasanbegović.

>>

Osvrnuo se i na  najnovija zbivanja u HAVC-u.

-To je jedna vrsta moralne zadovoljštine jer sam inzistirao na zakonitosti u djelovanju. GospodinHribarzbog osebujnog stava nije bio osoba pogodna za dijalog. Ključan argument za smjenu trebao je biti ovaj nalaz Državne revizije, koji je došao tek sada. HAC se ne može poistovjetiti s jednim čovjekom i zato je ostavljeno vremena da se djalogom nađe rješenje, ali sada su stvari jasne i danas je moguća samo jedna odluka - da Hribar podnese ostavku ili da ga Upravni odbor smijeni. On je samo vrh sante leda, ne bi ga smio naslijediti nitko uključen u tu mrežu, već osobe koje će prekinuti dosadašnje klijentelističke prakse - zaključio je Hasanbegović.

 

M.M.