Otvaranje svih državnih arhiva nastalih do 22. prosinca 1990. godine, uključujući i arhiv SK Hrvatske i Službe državne sigurnosti bivše države, bio je tema HRT-ove emisije Otvoreno u kojoj su predstavnici političkih stranaka iznijeli svoja gledišta o ovoj temi.

-Ovo je korak prema dodatnoj transparentnosti i utvrđivanju istine.Deklasificirat će se kompletna arhiva, s tim da bi se konkretnije utvrdilo što se smatra osobnim podacima, koji su po sadašnjem zakonu dosta široko tumačeni. Štitit će se podaci o rasnoj i etničkoj pripadnosti, ali do imena i prezimena će se vrlo lako moći doći - rekao je Miroslav Šimić.

>>

Najavio je da bi se zakon o otvaranju svih državnih arhiva nastalih do 22. prosinca 1990. godine mogao naći u saborskoj proceduri već za desetak dana.

-Prijedlog Zakona o otvaranju arhiva može biti u saborskoj proceduri već za 10 dana. Ako se za neku osobu utvrdi da je djelovala u službi totalitarnog režima narušavajući tuđe slobode, sigurno  je da ćemo imati drugačiji stav o tim ljudima -rekao je Šimić naglašavajući da Most ne zagovara zakonska riješenja koja će nekome braniti političko djelovanje te upozorio da se ovom temom  trebalo baviti prije 15-ak godina.

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić ustvrdio je  kako SDP nije protiv otvaranja državnih arhiva, ali smatra da to neće donijeti ništa dobroga. 

-Mi s time nemamo problem. Da smo ih htjeli skrivati, oni su mogli bit davno uništeni - rekao je Miljenić.

>>

Umjesto te teme u eter je iznova ubacio temu o privatizaciji.

- Mene, kao građanina, više od toga zanima što je s privatizacijom. To je hrvatski fenomen - oni koji nisu imali ništa, u nekoliko godina imaju sve. To je zloćin koji također treba istražiti - isstaknuo je.

Replicirao mu je Mostov Šimić navodeći kako je zanimljivo da Miljenić, koji je četiri godine bio ministar pravosuđa, tek sad poziva na otvaranje arhiva koji se tiču privatizacije. 

HDZ-ov Ivica Poljičak podsjetio  je da Ministarstvo kulture već neko vrijeme radi na pripremi i izradi novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima. Istog ovog o kojem sad u javnosti govori Most.

-Most svojim prijedlogom mijenja samo dva članka, dok mi radimo po naputku Vlade na potpuno novom zakonu - istaknuo je Poljičak.

Sumnja da će se u arhivu pronaći nešto što bi nekom aktualnom političaru moglo ugroziti karijeru.   

-Kada je riječ o arhivu represivnog aparata, SOA je deklasificirala taj materijal i on je već dostupan. Pitanje je samo koliko je taj materijal cjelovit i što je u njemu točno - ustvrdio je Poljičak.

>>

HNS-ov Matija Posavec smatra da sada nije vrijeme za bavljenje arhivima, jer Hrvatska ima puno drugih problema kojima bi se Vlada trebala baviti.

-Ova tema se otvara 104 dana prije lokalnih izbora. Bilo bi vrlo opasno da bilo tko to koristi u te svrhe - istaknuo je.

Rekao je da je malo zbunjen jer je Božo Petrov prije dvije godine, gostujući  u emisiji Nedjeljom u 2, rekao da Hrvatskoj treba lustracija pretvorbenog kriminala, a da nije važno tko je bio partizan, a tko ustaša. 

-Kasnije je Petrov u jednom intervjuu rekao da ne vidi kako bi lustracija pozitivno utjecala na budućnost - podsjetio je Posavec koji očito nije sretan zbog najave otvaranja arhiva.

 

M.M.