Već je pomalo dosadno kad građani moraju rješavati kriminal u državnim institucijama. Hrvoje Hribar, “antifašistički” junak koji je dijelio “ustaške” kune svima koji su odlučili snimati protuhrvatske filmove, podnio je ostavku nakon najnegativnijeg izvješća Državne revizije u povijesti samostalne Hrvatske.

 I mnogi će biti tim razvojem događaja zadovoljni – s pravom; no, što je bilo potrebno kako bi do ovoga došlo? Prvo, braniteljske udruge predvođene prof. Jurčevićem i Zoricom Gregurić morale su održati desetak novinarskih konferencija (koje su svi ignorirali), zatim su novinari okupljeni oko “Bujice” morali odraditi nekoliko emisija na istu problematiku (odnosno kriminal), a tek se izvješćem Državne revizije gordijski čvor počeo raspetljavati.

Dakle, najobičniji građani su mjesecima upozoravali na protupravno isisavanje novaca iz HAVC-a, da bi potom prvooptuženi Hribar podnio ostavku. Nije čak nije smijenjen, već su mu nadređeni preporučili da podnese ostavku na mjesto u HAVC-u, kako bi se, barem medijski, minimalizirala šteta.

Takozvani “desni” mediji, portali i ini izvješćivači se često žale, kritiziraju i izruguju licemjerstvo i dvostruke kriterije “mainstream” medija, a ipak, izjavu Velimira Bujaneca u Bujici od 03. veljače 2017. godine, nitko živ nije prenio. Naime, Bujanec je svojoj emisiji izjavio da je razgovarao s bivšim ministrom Zlatkom Hasanbegovićem, koji mu je otkrio da je imao namjeru smijeniti Hribara prije održavanja prijevremenih izbora u rujnu, no da po nalogu Davora Ive Stiera to nije učinio. Stier, koji veze nema s kulturom i kulturnim institucijama, je to vjerojatno zahtijevao po nalogu trenutnog predsjednika vlade, koji, otkako je preuzeo HDZ, zagovara i brani Ninu Obuljen koja je naposljetku i postala ministricom.

Dakle, kritizira se dvoličnost, a nitko ne prenosi Bujančevu, prilično vjerodostojnu (!) izjavu glede toga?! Rugala se sova sjenici…

Inače, začetnik svega toga u HAVC-u je Božo Biškupić, čiji nasljednici Jasen Mesić i Nina Obuljen tvore dinamični trio izravno ili neizravno odgovoran za sve prijevare i malverzacije te izvlačenje proračunskog novca. Moguće da Andrej Plenković za to nije znao ( u tom slučaju je loš političar i vođa), no stanje je sljedeće: Hribar je trebao biti smijenjen, umjesto da dade ostavku. To se nije dogodilo iz dva razloga: prvo, da je Hribar ostao na svojoj funkciji, to bi značilo da ministarstvo kulture i trenutna vlada odobravaju i podupiru (kulturni) kriminal, a drugo, ukoliko bi Hribar bio smijenjen, onda bi se odmah povuklo i pitanje odgovornosti Nine Obuljen Koržinek koja je od 2015. bila članicom upravnog odbora HAVC-a. Igrajući na zatupljenost i neukost puka, dogovoreno je da Hribar sam dade ostavku – ali svejedno – Nina Obuljen, za vrijeme čijeg je mandata u upravnom odboru HAVC-a počinjeno najviše nedjela nema uopće političku, već pravnu odgovornost – ona – uz ostale članove upravnog odbora – odgovara za djela i nedjela audio-vizualnog centra.

Nepismeni novinari nakon vijesti o ostavci Hribara postavljaju pitanje o tomu tko će vratiti protuzakonito podijeljeni novac, no to je tek populistička glupost i temeljna neupućenost u ustrojstvo pravne države. Tko će vratiti novac će se odlučiti u kaznenom postupku (ako se ikada pokrene), no najvažnije je da oni, koji su odgovorni za rad i djelovanje HAVC-a, također snose odgovornost, a među njima je i trenutna ministrica Nina Obuljen kao bivša članica upravnog odbora.

Ukoliko želi potvrditi svoju “vjerodostojnu” politiku, predsjednik vlade Andrej Plenković mora smijeniti Ninu Obuljen kao suodgovornu osobu za Hribarov kriminal; ako ništa, objasniti joj da je u najboljem interesu vlade da podnese ostavku. Ukoliko to ne učini, ne će ga puno toga razlikovati od Zorana Milanovića koji je preko Zlatar-Violić i Šipuša dijelo državni novac podobnim protuhrvatima.

 

Mila Marušić