Vlada će ovoga tjedna osnovati Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, javlja Direktno.hr. pozivajući se na neslužbene izvore.

Povjerenstvo bi po svemu sudeći trebalo biti predstavljeno već na sjednici Vlade već u četvrtak, a njemu će na čelu biti predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić. U povjerenstvu bi trebalo biti ukupno dvadesetak ljudi, a činit će ga pravnici, predstavnici političkih stranka, povjesničari....

Povjerenstvo se osniva zbog političkih prijepora u društvu, neujednačenog odnosa prema totalitarnim režimima  i činjenice da mnogi pojedinci i skupine imaju apsolutno različitine poglede na iste povijesne događaje, pri čemu osobito zabrinjavaju razne partijske dogme iz razdoblja Jugoslavije.

>>

-Bitna je pomirba hrvatskog nacionalnog bića, zatvaranje priče oko Drugog svjetskog rata. Ovoj Vladi bitno je da sklonimo to pitanje iz javnosti, nama je bitno osnovati povjerenstvo koje će predložiti rješenje. Sve su to teme koje želimo riješiti u miru i bez dizanja tenzija. To je cilj cijele ove rasprave - rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković pojašnjavajući razloge osnivanja Povjerenstva.

 

M.M.