Slavko Linić, bivši ministar financija, koji je u doba svoga “vladanja” jako dobro bio upoznat sa stanjem Agrokora, ustvrdio je u razgovoru za Direktno.hr  da je kaos Agrokora počeo u vrijeme Vlade Zorana Milanovića te iznio prosudbu tko će profitirati i kome će posao u hrvatskom susjedstvu “živnuti” u slučaju propasti Agrokora.

-Budući da još uvijek očekujem da netko poduzme određene mjere za restrukturiranje, vjerujem da se nešto bitnije dogoditi u podjeli tržišta neće dogoditi. Tako dugo dok ne budemo vidjeli što je sudbina Agrokora, nikome od tvrki ništa neće krenuti. Posao je Vlade da distribucijske kuće kao što su, primjerice, Konzum, Tisak, budu u rukama hrvatskih proizvođača. Promijeni li se ta činjenica, imat ćemo jače monopole onih koji su već sada na trižištu - kaže Slavko Linić, te dodaje kako je budućnost Todorićevih tvrtki u BiH, Srbiji i Sloveniji nepoznata dok se ne bude znalo što će biti s Agrokorom.

>>

Jako se dobro sjeća i što se radilo u Ministarstvu financija prije pet godina po pitanju obveza i kontrole Agrokora.

-U trenutku kad sam došao na čelo Ministarstva financija, sredinom 2012. godine, u Hrvatskoj je bilo 44 milijardi kuna blokiranih računa, nenaplaćenih 45 milijardi kuna poreza i bilo je jasno kako smo trebali nešto poduzeti. To je bio razlog da smo donijeli Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama. S tim Zakonom odredili smo rokove plaćanja i krenuli u ozbiljno nadziranje poštivanja zadanih rokova. Što se pak tiče dugova, dali smo različite modele otkupa svojih potraživanja prema Poreznoj upravi te smo zabranili da bilo tko može dati odgodu plaćanja poreza - detaljno opisuje poteze koje je pokrenuo kao ministar financija.

Do njegove smjene, koja se dogodila sredinom 2014. godine, tvrdi kako se nikome nije prolongirao porez. "Ali baš nikome'', naglašava Linić.

-Bili smo u kontroli kod Todorića, kao i kod lanaca poput Lidla, Kauflanda, utvrdili neke nepravilnosti, ne velike - napominje bivši ministar financija, no, svima su dali dva mjeseca odgode da ih otklone. 

Istovremeno, započelo je i pripremanje novog nadzora koji nikada nije krenuo, jer je u tom trenutku - a Linić ponavlja da se radi o sredini 2014. godine - bio smijenjen s pozicije ministra financija.

Smatra kako početak današnjeg nastalog kaosa dugovanja dobavljačima i neplaćanja poreza, treba tražiti u Milanovićevoj Vladi koja je počela dopuštati odgodu plaćanja.

-Popustila je disciplina, nisu se kontrolirala plaćanja te se omogućila odgoda plaćanja poreza nekim velikim dužnicima - tvrdi Linić.

Pitanje odgovornosti i odstupanja Zdravka Marića s pozicije ministra, o čemu se momentalno lome koplja među političarima, potpuno je nebitno, prema Linićevom mišljenju.

-U ovom trenutku ne treba se baviti ni Marićem, niti Todorićem. Nebitno je tjeranje vještica, nebitno je spašavanje Todorića. Ovdje je ozbiljan problem Agrokor i njegovih 40.000 zaposlenih te ogroman broj zaposlenih kod dobavljača. Tu se mora naći rješenje. Uvijek ima vremena da se utvrdi tko je za što kriv. Za to postoje policija i Državno odvjetništvo. To nije posao Vlade' - naglašava Slavko Linić.

Podržava premijerovu odluku kojom je ministra Marića udaljio od postupaka koje Vlada radi, kao i donošenja meritornih odluka.

-Zdravko Marić je u sukobu interesa. I nigdje nije nazočan. To je opravdano. Što će uslijediti u istragama, to će se tek vidjeti. Bitno je da se zaštite prije sve hrvatski dobavljači i za to se treba pobrinuti Sabor što prije - istaknuo je Slavko Linić, inače blizak vkasničkoj strukturi Agrokora, u razgovoru za direktno.hr.

 

M.M.