Iako je do konstituirajuće sjednice zagrebačke Skupštine preostalo još sedam dana, gradonačelnik Milan Bandić (još) nema dogovorenu većinu – petero zastupnika nezavisne Brune Esih (presudnih za većinu) traži da Skupština preimenuje Trg maršala Tita, dok Bandić zagovara referendum, a formalni pregovori Bandića sa zagrebačkim HDZ-om, koji mu nosi sedam mandata, još nisu počeli.

Borba za skupštinsku većinu vrti se oko “druga Tita”, odnosno ovisi o tome hoće li se o Titovu trgu odlučivati na referendumu ili u Skupštini. Iako preimenovanje Titova trga neće biti uvjet zagrebačkog HDZ-a za pregovore s Bandićem o većini, Drago Prgomet, koji je bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, je za Večernji list odgovorio treba li se o Titu odlučivati referendumom ili u Skupštini Grada Zagreba.

– Moj je osobni stav da Skupština može i treba samostalno donijeti odluku o preimenovanju Trga maršala Tita i ne vidim potrebu za referendumom. Ujedno podsjećam na odluku Gradskog odbora HDZ-a iz studenog prošle godine koji je tada zahtjev o preimenovanju trga uputio Skupštini – rekao je Prgomet.

On smatra da bi referendum značio nepotrebni trošak, ali i potaknuo daljnje ideološke sukobe kao i skretanje teme sa stvarnih problema.

– U svjetlu problema poput zapošljavanja, ali i brojnih drugih gradskih i komunalnih problema, taj referendum postaje potpuno nepotreban – dodao je Prgomet.

U kampanji za gradonačelnika Zagreba Prgomet se nije jasno odredio prema Titu, nego je rekao da treba pričekati odluku Vladina tijela, kolokvijalno nazvanog Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.

Zato su ga u svojim pismima Plenkoviću i Stieru, kao šefu HDZ-a i političkom tajniku, bili prozvali Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, kada su čelnike HDZ-a podsjećali na inicijativu zagrebačke organizacije i pozivali HDZ da se pridruži njihovu ultimatumu – da bez uklanjanja Tita nema dogovora s Bandićem.

U nastaloj dilemi između referenduma i odluke Skupštine Prgomet se odlučuje da o Titovu trgu “pravorijek” donese Skupština, koja jedina i može (preko Odbora za imenovanje ulica i trgova) zaista i preimenovati trg.

Na pitanje je li on osobno za to da se Titovo ime ukloni sa zagrebačkog trga, Prgomet odgovara da odluka Gradskog odbora HDZ-a (koji je lani bio predložio preimenovanje) obvezuje sve njegove članove.

Prošle godine je s tom inicijativom uime zagrebačkog HDZ-a izišao Andrija Mikulić, šef zagrebačke organizacije, ali ona nije prošla jer nije dobio potporu Milana Bandića, koji je već tada najavio da će Zagrepčani o Titu odlučiti na referendumu. Tada se činilo da Mikulić nije imao ni potporu vrha HDZ-a (kruga oko Plenkovića) u toj ideji, a sada je Tito top-tema o kojoj ovisi skupštinska većina.

Milan Bandić uz 14 svojih mandata i sedam HDZ-ovih, s pet Brune Esih imao bi točno 26 zastupnika u Skupštini, što je natpolovična većina. Bez petorke Brune Esih, Bandić bi morao zagrabiti među osam zastupnika Sandre Švaljek, ali iz njenih redova (zasad) stižu odbijenice.

 

M.M.