Predsjednica udruge "U ime obitelji" Željka Markić prošlog je tjedna europske institucije službeno obavijestila o "porastu lijevog (komunističkog) ekstremizma u Hrvatskoj".

-Porastom lijevog, komunističkog ekstremizma u Hrvatskoj te izrazima potpore diktatoru Titu nastoji se rehabilitirati (ne)djelo jednog od najvećih kršitelja ljudskih prava u 20. st. Josipa Broza Tita kojeg danas neki ljudi u Hrvatskoj upotrebljavaju kao simbol totalitarnog režima - pojasnila je Markić gostujući u Studiju 4 HRT-a.

Na pitanje voditelja je li Tito kršio temeljna ljudska prava, Zoran Pusić je, gostujući u istoj emisiji, rekao kako se ne bi mogao sjetiti nijednog politčara koji to nije radio kada je bio na vlasti, no da svako kršenje ljudskih prava treba osuditi.Njegove riječi komentirala je Željka Markić.

-Totalitarni komunistički režimi koji danas postoje negdje bili su obilježeni masovnim kršenjem ljudskih prava; Pusić  ima ograničeno poznavanje politike i njegova je slika iskrivljena, no snosi odgovornost kada u javnost prenosi ovakve iskrivljene slike. Tito je vodio egekucije, mučio i ubijao ljude, bacao djecu u jame. I to se ne može pravdati - kategorična je Markić.

Osvrnula se i na djelovanje Zorana i Vesne Pusić.

-Pusić se postavlja u ulogu moralizatora jer on kao razumije kako treba izgledati građanska Hrvatska, a on i udruga Dokumenta tada su od Vesne Pusić dobili 250 tisuća kuna na natječaju što se nije smatralo sukobom interesa - upozorava Markić. 

Očekuje da će pokušaji rehabilitacije Josipa Broza Tita biti zaustavljeni.

-Očekujem da će Povjerenstvo za suočavanje o posljedicama totalitarnih režima donijeti povijesnu procjenu, no isto očekujem da mediji tu procjenu nastoje kroz cijelo društvo prenostiti, a ne da se ta rehabilitacija zločinca na javnoj televiziji tretira kao nešto prihvatljivo - rekla je Markić o pravorijeku koji se čeka.

 

R.H.