Nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio kako će podnijeti prijedlog Gradskoj skupštini o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, stigle su odmah brojne reakcije.

Prva je, sasvim očekivano, reagirala Bruna Esih koja program svoje Neovisne liste temelji na promjeni imena trga.

- Moram izraziti zadovoljstvo s ovim potezom Milana Bandića i njegovu spremnost da se promijeni ime trga. Mislim da smo nadomak te velike odluke, koja se trebala dogoditi i ranije, ali ne mogu sakriti zadovoljstvo da se to sada događa. Mi smo rekli da je preimenovanje trga naš preduvjet da bismo krenuli u dodatne pregovore o sklapanju većine i nadam se da će nakon ovoga ti razgovori i biti pokrenuti - poručila je Esih.

Jednako je zadovoljan i njezin kolega, Zlatko Hasanbegović.

- Ovo doživljavam kao osobnu, moralnu zadovoljštinu i svih nas s liste gospođe Esih koji smo jasno artikulirali i u kampanji, ali i prije kao akteri hrvatskog javnog života, da je stvar civilizacijske higijene da ovaj trg ne nosi ime po osobi i simbolu jugoslavenske komunističke diktature - rekao je Hasanbegović za Dnevnik Nove TV.

Najave Milana Bandića komentirao je i Drago Prgomet rekavši da je prijedlog na tragu onoga što je HDZ-ov gradski odbor već ranije tražio.

- Da budemo jasni, to nije bio naš ultimatum i tek smo sad spremni za razgovore s gospodinom Bandićem oko eventualne suradnje kao partneri u gradskoj vlasti - istaknuo je Prgomet.

Bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač rekao je kratko da podržava promjenu imena, ‘da se makne ime druga Tita’. Ministar državne imovine Goran Marić je također zadovoljan.

Sasvim pčekivano, nije zadovoljan Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

- Za nas u Savezu antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske nije prihvatljivo da se mijenja ime Trg maršala Tita. Točno je da svaka zemlja ima trg s imenom svoje republike, tako je i normalno da Republika Hrvatska ima i Trg Republike - rekao je Habulin u izjavi za Novu TV.

Nezadovoljan je i SDP-ov Peđa Grbin.

- Da ovaj dan završi u stilu, pobrinuo se Milan Bandić koji je odlučio imenom Trga maršala Tita platiti cijenu ostanka na vlasti u Zagrebu. Neću previše filozofirati oko toga, Istrijan sam, Puležan, da nije bilo Maršala, danas ne bih sjedio u Hrvatskom saboru (na radost mnogih). Stoga, dijelim članak čiji naslov govori sve, a hejterima poručujem: Smrt fašizmu - sloboda narodu! - napisao je na Facebooku Peđa Grbin.

Iz Nove ljevice (NL) u ponedjeljak navečer su oštro reagirali na prijedlog naglasivši da se "Bandić odlučio za civilizacijski potop Hrvatske", a najavili su i peticiju protiv ovakve odluke.

- Današnjom izjavom o promjeni imena Trga maršala Tita zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije samo iskazao potpuni prijezir prema vlastitim riječima i stavovima, koje je zagovarao godinama pa i u protekloj kampanji, niti je samo pristao na ucjenu ekstremističke političke grupacije. On je ovom odlukom odlučio podržati one koji posve otvoreno tvrde da Zagreb, kao ni Hrvatska nisu oslobođeni 1945. i da bi trebalo ukinuti Dan antifašističke borbe, navodi se, uz ostalo, u priopćenju Nove ljevice.

Dodaje se kako se konačnim donošenjem ovakve odluke doista otvara put za micanje antifašizma iz Ustava Republike Hrvatske.

- Nova ljevica stoga pokreće peticiju protiv ovakve odluke i poziva sve političke stranke, sve organizacije civilnog društva i sve slobodnomisleće građane da zajedno s nama podrže ovu peticiju i organiziraju prosvjed protiv ovakve odluke - stoji u priopćenju Nove ljevice.

M.M.