Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a, Goran Jandroković, u razgovoru za Globus, podsjeća da je upravo HDZ prvi zatražio preimenovanje Trga maršala Tita, davno prije Brune Esih i Hasanbegovića.

- Gradska organizacija HDZ-a prije šest mjeseci prva je zatražila preimenovanje Trga maršala Tita. Dakle, davno prijeBrune EsihiZlatka Hasanbegovića. To je naša pozicija i danas. Smatramo da taj trg treba nositi neko drugo ime - kaže u velikome intervjuu Globusu Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a.

Po njegovu sudu, hrvatska povijest vrlo je složena i ne može se promatrati u crno-bijeloj optici, i zato, kad se govori o antifašizmu, treba biti vrlo precizan.

- Godine 1945. oni koji sebe nazivaju antifašistima postaju svoja suprotnost. Borci protiv totalitarizma postaju i sami totalitaristi. Oni ubijaju i eliminiraju svoje političke protivnike. Tito je vodio taj režim koji je odgovoran za desetke tisuća ubijenih, za kršenje elementarnih ljudskih prava, za fizičku eliminaciju onih koji misle drugačije, hrvatskih emigranata..., govori Jandroković.

Osvrnuo se i na činjenicu da predsjednik Republike i šef HDZ-a Franjo Tuđman nikada nije bio za ukidanje imena Trga maršala Tita.

- Da je u vrijeme velikosrpske agresije otvorio to pitanje, ne bi bilo pobjede u Domovinskom ratu. Predsjednik Tuđman uvijek se držao nacionalnih prioriteta i to je fascinantno kod njega. Išao je korak po korak. Moje je mišljenje da je sazrelo vrijeme za odgovorno suočavanje s prošlošću, a promjena imena tog trga važan je korak u tom smjeru - ocijenio je Jandroković.

Kad je riječ o HOS-ovoj spomen-ploči poginulim braniteljima postavljenoj u Jasenovcu na kojoj je uklesan i pozdrav «Za Dom spremni», Jandroković nije tako određen.

- Naši zakoni i upravna praksa, nažalost, nisu precizno definirali ponašanje u takvim situacijama. I za mene to nije pravno, nego etičko pitanje. Ovdje se radi o spomen-ploči hrvatskim braniteljima koji su poginuli u Domovinskom ratu i koji zaslužuju naš duboki pijetet i trajnu zahvalnost. Ali, ploča sadrži i natpis 'Za dom spremni' koji je bio jedan od simbola ustaškog režima. I to je u ovom slučaju sporno. Posebno u Jasenovcu, u kojem su počinjeni strašni zločini - tvrdi Jandroković.

Na pitanje kako će se HDZ u Zagrebu postaviti u odnosu na Milana Bandića, koji je na nedavnim izborima teško porazio Dragu Prgometa, Jandroković odgovara kako je Bandić partner HDZ-a i na nacionalnoj razini.

- Bandić je naš partner na nacionalnoj razini. On je bio pobjednik izbora u Zagrebu. On je 'mandatar' u Zagrebu i HDZ će s njim razgovarati i pokušati ostvariti stabilnost te rješavati probleme i realizirati projekte i u Gradu Zagrebu.

U povodu odluke Arbitražnog suda o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak, Jandroković ponavlja odlučno stajalište hrvatskih vlasti.

- Za nas Arbitražni sud nije institucija koja će odlučiti o granici Hrvatske i Slovenije. Mi tražimo nove načine rješavanja graničnih sporova, ili kroz bilateralni dogovor ili kroz odluku nekog drugog međunarodnog suda - podsjeća Jandroković.

U intervjuu Gordan Jandroković govori i o budućnosti koalicije HDZ-a i HNS-a, o posljedicama ostavke Davora Stiera na dužnost ministra vanjskih poslova, o unutarstranačkim izborima u HDZ-u i drugim temama.

 

M.M.