Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine Đuro Glogoški ocijenio je vrlo opasnim izjave Predraga Štromara, Furia Radina, Milorada Pupovca, u kojima govore da su obilježja HOS-a, koje su bile legalne postrojbe Oružanih snaga RH, fašističke oznake.

Problem je u tome što to govore saborski zastupnik, potpredsjednik Hrvatskog sabora i potpredsjednik Vlade RH, pa očekujemo očitovanje premijera  i predsjednika Sabora, je li to ujedno stajalište Vlade i Sabora, kazao je Glogoški dodavši kako imaju "B" i "C" opciju, ako se predsjednik Vlade ne očituje".

Zamoljen da pojasni o kojim se opcijama radi Glogoški je ustvrdio kako je "sigurno da su obje opcije zakonske" te da će "poštovati odluku Vlade neovisno o tome kakva bila".

Svjedoci smo da se oni koji su branili RH i hrvatski narod, danas nazivaju fašistima. Vidjeli smo prije nekoliko mjeseci što je predsjednik Vlade napravio s onima, koji nisu imali iste stavove, kao i ostali članovi Vlade. Očekujemo od premijera da se javno očituje, je li izjava Predraga Štromara stav cijele Vlade, ako nije, vjerujemo da znamo kako će postupiti, rekao je Glogoški.

Glogoški smatra i kako bi pozadina svega ovoga mogao bi biti zakon o hrvatskim braniteljima, koji u rujnu ide u saborsku proceduru, te da se, po izjavama Pupovca i Štromara o pripadnicima HOS-a, može zaključiti da oni neće dići ruku za taj zakon.

"Je li ovo njihov izlaz iz te situacije, na to oni moraju odgovoriti", ustvrdio je Glogoški.

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS), upitan u ponedjeljak  za HOS-ovu ploču u Jasenovcu, poručio je da HNS ima dogovor s premijerom Andrejem Plenkovićem da takvih obilježja više neće biti u hrvatskoj javnosti, te istaknuo da HNS i dalje stoji kod toga te da će se to "vrlo brzo odraditi".

 

M.M.