Slučaj otoka Smokvica, koji je tek nedavno vraćen u državni posjed, nije bio jedini u nizu slučajeva bespravnog korištenja i nebrige za državnu imovinu.  Već desetljećima državnim se nekretninama u Samoboru koristi Aleksandar Broz, sin Josipa Broza Tita.

Od znatiželjnih pogleda visoka vrata čuvaju dobro zaključanu tajnu. To je ulaz u takozvanu Titovu vilu u Samoboru. Iza ograde je 35 tisuća četvornih metara voćnjaka, vinograda i kuća kojom se i danas koristi Aleksandar Broz, sin Josipa Broza, javlja HRT.

Aleksandra Mišu Broza za posjeta Samoboru, ekipa HRT-a nije zatekla na posjedu. Međutim, rijetko  tko zna da Broz mlađi nema pravnog uporišta za korištenje tog posjeda. Jer od travnja 1998. on je u državnom vlasništvu.

Vila od 2001. vođena na Uredu tadašnjeg predsjednika Mesića

Iako tvrdi da ga u posljednjih 20-tak godina nitko nije pozvao da tu nekretninu preda i vrati državi, Državno je pravobraniteljstvo još 2000. godine pozvalo Aleksandra Broza da u roku od 30 dana preda državi sve nekretnine u Samoboru.

Međutim, on to nije učinio, a zanimljivo je da već u srpnju 2001. godine Račanova vlada baš te nekretnine daje na upravljanje tadašnjem predsjedniku Stjepanu Mesiću. Naravno, nekretnine u međuvremenu i dalje koristi Aleksandar Broz. I tako je bilo punih 15 godina - sve do prošle godine, kada su iz Ureda predsjednice Republike nekretnine vraćene Uredu za upravljanje državnom imovinom koji je u međuvremenu prerastao u Ministarstvo na čijem je čelu Goran Marić.

-Bespravno korištenje i bespravan status bio je standard odnosa prema državnoj imovini i u toj sferi država nije pokazala da je postojala. Ministarstvo državne imovine uputilo je poziv DORH-u da pokrene postupke za vraćanje u posjed nekretnine koju koristi bespravno gospodin Broz, ali i radi naplate protupravno stečene koristi - izjavio je za HRT ministar državne imovine Goran Marić.

Prema prvoj procjeni, nekretnine su vrijedne oko milijun eura. Ministarstvo državne imovine tražit će da se plati naknada za korištenje nekretnina u posljednjih 5 godina, za što nije nastupila zastara. Procjenjuje se da je riječ o oko milijun kuna.

Sin Tita i slovenske komunistkinje Herte Haas

Podsjetimo, Aleksandar Miša Broz, rođen u svibnju 1941. u Zagrebu kao sin tadašnjeg generalnog sekretara KPJ Josipa Broza Tita i njegove kurirke, slovenske komunistkinje Herte Haas. Studij pravnih znanosti završio je u Zagrebu i zaposlio se u Prvomajskoj kao direktor vanjsko-trgovinskog sektora, a potom i u Ini.

Miša Broz je, zajedno s Vanjom Špiljkom i Vanjom Ujevićem, sinovima «narodnih heroja», Mike Špiljaka i Mate Ujevića iz Krivodola kod Imotskoga, bio osumnjičen za malverzacije u Ini i stavljen pod tajno-policijsku istragu, što mnogi povezuju s ubojstvom Stjepana Đurekovića. Međutim, to je bio tek manji incident u njegovoj "gospodarskoj" karijeri, nakon kojega je uslijedio uspon. U Ini je je ostao do 1993., postavši naposljetku član njezine uprave.

>>

Aleksandar Miša Broz, nakon napuštanja direktorskog mjesta u Ini, zaposlio se u Ministarstvu vanjskih poslova RH u eri Mate Granića, gdje je dobio visoki diplomatski status u rangu ministra savjetnika te je dugo godina proveo u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Moskvi i Kairu, a od 2004. do 2009., dakle u eri Stjepana Mesića, bio je hrvatski veleposlanik u Indoneziji.

 

M.M.