Komentirajući izjave da je novim političkim programom HSS napravio svojevrsni  zaokret prema liberalnoj opciji i odmak od demokršćanstva, predsjednik te stranke Krešo Beljak je, ne štedeći Marijanu Petir i Branka Hrga, ustvrdio kako je "demokršćanstvo kod nas iluzija".

-Moglo bi se zvati zaokretom. Ali HSS je od početka bio progresivna stranka. Radić je bio progresivan. Petir je mislila da vodi HSS, Hrg je osoba koja nije dovoljno educirana niti bi znao što je to HSS. Novi politički program smo temeljili na onom što Hrvatskoj nedostaje. Nije to zaokret prema liberalnoj opciji niti toliko odmak od demokršćanstva jer su tradicionalne osnove na kojima počivamo tu. Demokršćanstvo je kod nas iluzija, jer da smo mi pravi katolici ove stvari se u državi ne bi događale -  rekao je predsjednik HSS-a Krešimir Beljak gostujući na N1.

Za takvu izjavu dao je i objašnjenje.

-Koliko je pravih vjernika najbolje bi se vidjelo kada bi vjernik pojedinac plaćao crkveni porez. To bi bilo dobro pitanje za referendum. To bi bio dobar pokazatelj pa bi se vidjelo koliko ljudi je spremno se odreći vlastitih sredstava za religijske zajednice -  poručio je šef HSS-a kome politički suparnici spočitavaju pravomoćno presudu zbog obijanja automovila. Istodobno, on to smatra "grijehom mladosti".

 

M.M.