Saborsko povjerenstvo za Agrokor održalo je danas prvu radnu sjednicu, na koju su pozvani kao svjedoci vlasnik koncerna Ivica Todorić, njegov otac Ante, te prvi hrvatski premijer Stjepan Mesić. Zanimljivo je da je tijekom današnjeg svjedočenja Stjepan Mesić ustvrdio kako je upravo Antu Todorića devedesetih predlagao za ministra poljoprivrede.

Predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić izvijestio je kako se Ante Todorić, otac vlasnika koncerna i nekadašnji član CK SKH,  ispričao iz medicinskih razloga te priložio dokumentaciju.

Mostovac Nikola Grmoja na sjednici je predložio da se kao svjedoci pozovu predsjednik Vlade Andrej Plenković i Vladimir Šeks, za kojeg je na konferenciji za javnost, održanoj jutros, kazao da je imao  glavnu ulogu kod stvaranja koalicije HDZ-a i HNS-a. 

Milijan Brkić (HDZ) predložio je da se kao dodatne svjedoke pozove nekadašnjeg premijera Franju Gregorića, direktore agencija za restrukturiranje i razvoj Zdravka Mršića, Juricu Pavelića i Zlatka Matešu i zamjenike predsjednika Nadzornog odbora Agrokora Rudu Mikulića i Željka Rohatinskog.

Brkić je podsjetio Grmoju zbog čega je osnovano Povjerenstvo, koje treba dati odgovor na pitanje kako je nastao Agrokor. 

-Očito smo nastavili s jeftinim populizmom - rekao je Brkić, očito aludirajući na postupke Nikole Grmoje i Mosta.

Na to mu je Grmoja odgovorio da mu ne docira više, da on dobro zna zašto je osnovano povjerenstvo.

Grmoja želi Šeksa, a Maras Josipa Petrovića

-Danas sam na konferenciji za novinare predočio dokumente koji dokazuju zašto bi Šeks trebao svjedočiti - istaknuo je Grmoja.

Grmoja je na konferenciji predočio izvješće Financijske policije koja je u Agrokoru provela izvide 1993. Tada su utvrdili da je Agrokor d.d. temeljem odluke kreditnog odjela Zagrebačke banke sklopio s tom bankom ugovore o tri kredita - 240 milijuna hrvatskih dinara 1991. godine, 644 milijuna hrvatskih dinara 1991. i 380 milijuna dinara. Ukupno 1,26 milijardi hrvatskih dinara.

-Iz dokumenta je razvidno da je Agrokoru iznos kredita od 240 milijuna hrvatskih dinara isplaćen 10. listopada 1991., četiri dana prije nego što je kreditni odbor banke uopće i raspravljao o odobravanju isplate tih sredstava. Grmoja tvrdi da je HNB za to znao. To izvješće financijska policija predala je tadašnjem potpredsjedniku Vlade za unutarnje poslove Vladimiru Šeksu - rekao je Grmoja na konferenciji za tisak.

SDP-ov Gordan Maras ponovio je zahtjev da se Ante Ramljak uvrsti na listu svjedoka. Pošto je najveća kompanija koncerna Konzum pronikao iz  Unikonzuma, Gordan Maras (SDP) je predložio i nekadašnju čelnu osobu te tvrtke, Josipa Petrovića, današnjeg konzultanta MOL-a, čije se ime povezivalo s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Željko Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku zatražio je da se u dokumentaciju uvrste sva jamstva koja su izdala državne insitucije, ministarstva prema društvima Agrokora. Zatražio je i da se dostavi ugovor s Medisonom koji je spominjao Todorić u svojim blogovima.

Za svjedoke Lovrinović predlaže i ministre financija - Škegro, Jašić, Martina Dalić, Prka, Šuker, Crkvenac, predsjednici uprava Zagrebačke i Privredne banke - Vuković i Prka, bivši ravnatelj HANF-e Ante Samodol, guverneri HNB-a Marko Škreb, Boris Vujčić i Željko Rohatinski, te  direktore faktoring društava koji su izdavali mjenice društava Agrokor.

Mesić: Antu Todorića sam predlagao za ministra poljoprivrede

U tijeku je svjedočenje prvog premijera hrvatske vlade Stjepana Mesića. Prvo pitanje mu je postavio Most-ov Nikola Grmoja.

-Josip Manolić u svojoj knjizi piše o dvije struje tajkuna - crveni (Luković, Katičić, Gregurić) te s druge strane Škegro, Kutle... Prema vašim saznanjima kojoj struji je pripadao Ante Todorić - upitao je Grmoja.

Mesić je rekao kako ih ne bi svrstavao lijevo ni desno.

-Novac nema boju. Oni su imali priliku zaraditi - rekao je te dodao kako je bila pogreška ići u privatizaciju u vrijeme rata. 

Ustvrdio je kako je Antu Todorića, oca vlasnika Agrokora i nekadašnjeg člana CK SKH, upoznao u vrijeme dok je bio direktor velike tvrtke i sreli su se nakon što je Ante Todorić izašao iz zatvora.

-Puno smo razgovarali. Sreli smo se i nakon što je izašao iz zatvora. Predlagao sam ga za ministra poljoprivrede jer sam smatrao da je kompetentna osoba - rekao je Mesić.

Na pitanje o donacijama rekao je kako su HDZ-u devedesetih  donirale mnoge velike tvrtke. Ne može se sjetiti tko, ali malo je njih, kako je kazao, koji nisu donirali.

- Najviše smo dobivali iz dijaspore - dodao je Mesić, inače poznat po nestanku čekova koje je primio u Australiji.

 

M.M.