Logo

Svjedočeći pred saborskim istražnim povjerenstvom za Agrokor, Josip Manolić je kazao kako je u vrijeme formiranja prve Vlade Stjepana Mesića on osobno predlagao Antu Todorića za ministra poljoprivrede, ali Franjo Tuđman to nije prihvatio.

- Ja sam slagao Mesićevu vladu a ne on. Antu Todorića sam predložio za ministra poljoprivrede. Obavio sam razgovore s Todorićem, ali  je on tražio da razgovara s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Razgovori koji su uslijedili pokazali su da su im koncepcije vizije različite - istaknuo je Manolić.

>>

Prema Manoliću, do razlaza je došlo, zbog Tuđmanovog zagovaranja  hrvatskog sela i malih proizvođača.

-Tuđman je smatrao da Todorićeva ideja o poljoprivredi koja počiva na kombinatima, odnosno velikim tvrkama - znači ubijanje malih proizvođača. Ante Todorić je tada odustao od mjesta ministra poljoprivrede. Za vrijeme moje i Mesićeve vlade nije bilo govora o Agrokoru - kazao je Manolić.

Pojasnio je i razloge zbog kojih se uopće krenulo u privatizaciju.

-Mi smo iz dogovorne ekonomije prešli u tržišnu i trebalo je napraviti privatizaciju. Osnovni cilj pretvorbe je bila efikasnost gospodarstva. Zaključili smo da iz dogovorene ekonomije treba krenuti ka tržišnoj, a tadašnje društveno vlasništvo privatizaciju. Izuzetak su bile strateška poduzeća poput HŽ-a, Ine i drugih, koja su izuzeta iz privatizacije - rekao je Manolić, pojasnivši kako je gro privatizacije obavljen u razdoblju 1989.- 1990., prije dolaska HDZ-a na vlast. 

Dodao je kako se on osobno zalagao da ne dođe do sječe bivših direktora iz socijalističkog sustava.

- Većina tih direktora su bili članovi partija, ali sam smatrao da je nama bitan gospodarski rezultat, a ne neselektivan progon bivših direktora - pojasnio je.

Naglasio je kako kao predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka nije primio ni jednu pritužbu na Agrokor.

-U to vrijeme izrazite agresije na Republiku Hrvatsku bio sam isključivo posvećen tom pitanju. Možda je do mene i došla koja informacija vezana za gospodarske probleme, ali tada to nisam smatrao prioritetom - istaknuo je Manolić, ustvrdivši kako nije znao ni za kredit od preko milijardu kuna koji je u to vrijeme Agrokoru dala Zagrebačka banka.

Upozorio je kako su banke i tada bile sustav za sebe.

-Banke u to vrijeme bile vrlo zatvorene i njihovi potezi možda nisu bili u cijelosti u skladu s politikom koja se propagirala - kazao je i dodao kako je predsjedniku Tuđmanu kazao kako je on bio za pretvorbu, ali ne za kriminal koji se 'iza nje valja'.

Kao primjer je naveo pretvorbu Podravke.

-U Podravci su procijenili da je tvrtka vrijedna 7 milijuna dinara, a njezina objektvina vrijednost je bila 500 do 700 milijuna dinara. Pojedinci su se željeli obogatiti - kazao je Manolić. 

Također je kazao kako fraza o '200 bogatih obitelji' ne odgovara stvarnosti.

-Oko te fraze se posljednjih godina stvorila fama, ali to nije odgovaralo, ima uporišta u tadašnjojh politici. 

Na pitanje Nikole Grmoje je li Ante Todorić financirao HDZ u to vrijeme Manolić je odgovorio niječno.

- AnteTodorić nije tada  bio u mogućnosti financirati nikoga. Bio je vlasnik male tvrtke za proizvodnju i uvoz  cvijeća. Pitanje o tome kako je u nekoliko godina Ante Todorić kupio više poduzeća morate postaviti onima koji su došli nakon mene, u prvom redu Vladi nacionalnog jedinstva - rekao je Manolić.

 Smatra da su u procesu pretvorbe veliku negativnu ulogu imali Franjo Gregurić i Nikica Valentić.

-Od vlade demokratskog jedinstva treba tražiti pojašnjenja naglog jačanja Agrokora i Ivice Todorića - istaknuo je Manolić, dodavši da Franjo Gregurić, za koga ne zna je li uopće bio član HDZ-a, ima jako puno grijeha u privatizaciji.

Međutim, izbjegavao je govoriti o pojedinačnim imenima.

- Čovjek mora biti precizan. Ne mogu dati decidne odgovore na općenita pitanja - morao bih znati konkretno ljude i poteze i objekte u kojima se radila privatizacija. Jednom pametnom političaru i saborskom zastupniku može se dogoditi da sada, temeljem dostupne dokumentacije,  analizira te procese koji su se odvijali i posloži ljude koji su u njima sudjelovali. To nije nikakva mudrost - kazao je pred povjerenstvom Manolić.

Porekao je tvrdnju Stjepana Mesića da su o privatizaciji odlučivali Tuđman, Pašalić i Škegro.

- O privatizaciji je odlučivala Vlada i podređena joj tijela. Proanalizirajte arhivsku građu iz tog doba i uvjerite se u to. Ne kažem da nije bilo paralelnih udara  s raznih strana, pa tako i iz Ureda predsjednika - rekao je dodajući kako se Pašalić u svemu tome pojavio znatno kasnije.

Prokomentirao je i ulogu Josipa Petrovića.

-On je bio na čelu Unikonzuma kad je prodat Todoriću, kasnije ga je bilo u INA-a i drugim tvrtkama ali on nikada nije imao nikakvih dodirnih točaka s HDZ-om - rekao je.

Osvrnuo se i na ulogu jugoslavenske tajne službe.

-Dometi UDBA-e nisu bili toliki da bi stajali iza pretvorbe i privatizacije. Članovi UDBA-a, ukoliko su htjeli - mogli odobno sudjelovati u privatizaciji, ali se njihova uloga, kao i uloga tajnih službi općenito, predimenzionira. Da je to točno, Hitler bi i danas bio na vlasti - rekao je.

Sugerirao je da se u istraživanju ove teme treba spustiti na niže razine, uključujući i materijale Državnog pravobranitelja.

-Međutim, u raspetljavanju ove situacije morate se spustiti na nižu razinu od premijera - na razinu na kojoj su raspravljali i odluke donosili konkretni ljudi o konkretnom poduzeću. Sve imate zapisano u materijalu Državnog pravobranitelja koji je morao dati potpis da je sve to uredno provedeno - kazao je Manolić. 

R.H.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.