Vladimir Šeks navode Jutarnjeg lista o njegovoj suradnji s jugoslavenskom tajnom službom nazvao je netočnima, tendencioznim i manipulativnim, dok je tvrdnje Nikole Grmoje nazvao lažljivim i klevetničkim

-Ne želim komentirati navode Jutarnjeg lista koji su netočni, tendenciozni i manipulativni, a također ni lažljive, klevetničke tvrdnje Nikole Grmoje - kazao je Vladimir Šeks u nedjelju navečer za Dnevnik 3  Hrvatske radiotelevizije.

Mostov Nikola Grmoja je izjavio za Novu TV da se novim zakonom o državnim arhivima, koji je HDZ dao u proceduru, želi zaštititi pojedince poput Šeksa.

-Oni pokušavaju zaštititi sve operativne veze službe državne sigurnosti kao što je to bio Vladimir Šeks, što je Mostovim prijedlogom zakona bilo sve otvoreno. Vladimir Šeks je zatvorio svoj osobni dosje, ali se nije nadao da će se naći u nekim drugim dosjeima budući da je bio operativna veza službe državne sigurnosti' - rekao je Grmoja.

Nekadašnji visokopozicionirani dužnosnik HDZ-a, Ivan Jarnjak, nije iznenađen napisima.

- Ovo što je objavio Jutarnji list vrlo je ozbiljna stvar. No, svi znaju da je Vladimir Šeks bio suradnik tajnih službi bivše Jugoslavije. Uostalom, to je i Josip Manolić napisao u svojoj knjizi. Zašto je Franjo Tuđman povjeravao Šeksu visoke dužnosti? Da Tuđman nije napravio pomirbu, danas ne bismo imali Hrvatsku - ističe Jarnjak u izjavi za Jutarnji list.

Krunislav Olujić, bivši tužitelj u Osijeku, predstojnik UNS-a i predsjednik Vrhovnog suda, tvrdi da je o svemu još 1993. razgovarao s predsjednikom Tuđmanom.

-Kada sam 1993. godine razgovarao s Tuđmanom, pitao me za političare iz Osijeka, za Šeksa, Vekića, Glavaša, Kramarića, Vrkića. Rekao sam mu sve to o Šeksu, ali on nije reagirao. Vidjelo se da je sve znao. Zasigurno je to bio razlog što Šeks u Tuđmanovo vrijeme nije mogao biti predsjednik Vlade, ni predsjednik Sabora, nego je uvijek bio potpredsjednik - istaknuo je Olujić u razgovoru za Jutarnji list.

>>

Na svom facebook profilu Branimir Glavaš objavio je među ostalim da Šeks nikada nije bio suradnik UDBA-e niti SDS-a. 

-Ovo što čitam u današnjem Jutarnjem listu nije ništa drugo do pokušaja teške kompromitacije Vladimira Šeksa kako bi se pritisnulo predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, da se stvarno distancira od Šeksa i udalji ga iz svoje blizine. Šeksov "krimen" je taj što je prije mjesec dana dao intervju u kojem je javnost upoznao sa svojim odličnim političkim procjenama i savjetničkim vještinama, prema premijeru Plenkoviću - stoji među ostalim u Glavaševom postu.

Tvrdi da mu je rukopis poznat. 

-Sa Šeksom sam prošao baš sve. Od međusobnog uvažavanja, do međusobnih ratova i neskrivene potpuno bespotrebne obostrane mržnje, ali nikada niti u najvećem bijesu ga nisam optužio da je bio suradnik UDBe za vrijeme komunizima, jer to stvarno nikada nije bio.Ovaj način podmetanja mi je dobro poznat, jer su i mene na isti način nastojali diskreditirati još početkom devedesetih kod predsjednika Tuđmana - ističe Glavaš te dodaje kako iza svega stoji Most.

Podsjetimo, Jutarnji list je u nedjeljnom broju objavio da je jugoslavenska tajna služba imala na "operativnoj vezi" Vladimira Šeksa pod kodnim imenom Kolega te transkript zabilješke o razgovoru s pripadnikom te službe.

 Objavili su i odgovor Šeksa, koje je među ostalim rekao da u dodirima sa službenicima SDS-a nije nikoga kompromitirao niti nanosio štetu, a da se u medijima 90-ih i poslije izvlače pojedine informacije iz njegovih dosjea i prikazuju ga na netočan, tendenciozan i manipulativan način.

Drugi dio teksta, s novim transkriptima, Jutarnji list je objavio u broju od ponedjeljka.

 

M.M.