Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović proglašena je danas počasnom građankom Buenos Airesa. Održala je govor hrvatskoj zajednici u Buenos Airesu i zahvalila argentinskim Hrvatima za doprinos u Domovinskom ratu. Odlikovala je zaslužne pojedince u očuvanju hrvatskog indentiteta i kulture u Argentini i susjednim zemljama. 

Tijekom dodjele odličja i priznanja predsjednica je u obraćanju istaknula kako joj je osobita čast i zadovoljstvo dodijeliti odlikovanja i priznanja pojedincima, udrugama i klubovima koji su kontinuirano od zaborava čuvali tragove koje su ostavili njihovi preci u Argentini i koji danas, u trećoj pa čak i četvrtoj generaciji, njeguju veze s matičnom domovinom.

Dodala je kako su Hrvati u Argentini dijelili sudbinu svoga naroda i za vrijeme bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, tražili i našli prostor slobode u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine.

-Drage Hrvatice i Hrvati, hrvatskom iseljeništvu kao i hrvatskim braniteljima uvijek ćemo biti zahvalni na svemu što su učinili u stvaranju naše Hrvatske - istaknula je predsjednica.

Izrazila je želju za jačanjem nacionalnog zajedništva.

-Cijela jedna Hrvatska živi izvan granica svoje zemlje i to nikada ne smijemo zaboraviti. Želim zato zajedno s vama raditi na stvaranju pozitivne klime u kojoj će se svaki iseljenik osjećati dobrodošao u zemlju svojih predaka - dodala je Grabar Kitarović.

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, za osobite zasluge u osnivanju i djelovanju hrvatskih vjerskih središta "Alojzije Stepinac" i "Sveti Nikola Tavelić", socijalnoj skrbi za pripadnike hrvatskog iseljeništva u Argentinskoj Republici te promicanje moralnih i društvenih vrijednosti, posmrtno je odlikovan fra Lino Pedišić. Za osobit doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i obrazovanja te razvoju i ugledu Republike Hrvatske kroz rad i djelovanja hrvatske zajednice u Argentinskoj Republici, Redom hrvatskog pletera odlikovani su dr. sc. Catalina Ines Lonac, Dražen Antun Juraga, Nikola Nakić, Josip Puches, Tomislav Pavičić i Arsen Petrošić. Redom hrvatskog pletera, za osobit doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i obrazovanja te razvoju i ugledu Republike Hrvatske kroz rad i djelovanja hrvatske zajednice u Istočnoj Republici Urugvaju, odlikovan je dr. sc. Eduardo Rodolfo Antonich, a u Republici Paragvaju odlikovan je Hugo Emanuel Estigarribia Villasanti.

Povelje Republike Hrvatske dodijeljene su udrugama, organizacijama i klubovima koji su svojim iznimnim i dugogodišnjim radom promicali hrvatsku baštinu, jezik, kulturu, obrazovanje, znanost i sport, jačali gospodarsku suradnju te očuvali hrvatski identitet u Republici Argentini.

 

M.M.