Da nekadašnji najbliži suradnici Slobodana Miloševića i Mire Marković, Aleksandar Vulin i Ivica Dačić, te Šešeljev "mali od kužine" Aleksandar Vučić nisu glavni širitelji velikosrpske mitomanije redovito potvrdi netko s hrvatske političke scene.

Jednom su to Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović, drugi Neša Stazić, treći Vesna Pusić, Stjepan Mesić ili Goran Beus Richembergh, četvrti Ivo Josipović, i tako redom. Najnoviji u nizu ispada, potpuno orkestriranih s porukama istomišljenika iz Beograda, došao je ovih dana od SDP-ovog Bojana Glavaševića, ali i nekadašnjeg Josipovićevog savjetnika Dejana Jovića.

-Kolinda Grabar Kitarović relativizira Holokaust. Jer to je ono što se događalo u Jasenovcu. Za utvrđivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija. Micanje KGK s Pantovčaka nakon ove sramotne izjave više nije pitanje izbora PRH nego narodnog oslobođenja - poručio je Bojan Glavašević u objavi na društvenim mrežama.

Povod Glavaševićevim optužbama izrečenim na račun hrvatske predsjednice bila je izjava Kolinde Grabar Kitarović o utvrđivanju pune istine o Jasenovcu, odnosno o stradanjima "od 1941. do 1945. godine, ali i kasnije".

-U 21. stoljeću modernom se forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može utvrditi ne samo broj žrtava, što je nažalost uvijek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina što se doista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije - rekla je predsjednica u emisiji Hrvatskog radija “S predsjednicom izvan protokola”.

Tonom sličnim Glavaševićevom o izjavi hrvatske predsjednice, oglasili su se i bivša premijerka Jadranka Kosor te profesor na FPZG-u i "jedan od deset najmoćnijih Srba sveta" Dejan Jović koji je povukao nesvakidašnju paralelu.

-Baš me zanima kako bi to izgledalo kada bi Angela Merkel predložila isto za Auschwitz - napisao je nekadašnji Josipovićev savjetnik na društvenim mrežama, koji očito, kao niti njegovi istomišljenici, ne želi nikakva istraživanja vezana za djelovanje Jasenovca nakon 1945. godine.

Zanimljivo je da se čitava ova rasprava događa neposredno nakon Vulinovog igrokaza s Jasenovcem, kome su prethodile rasprave oko arhiva NDH, čiji je trenutni vlasnik srbijansko ministarstvo obrane na čijem je čelu upravo Aleksandar Vulin.

Sporazum o sukcesiji je jasan. Republika Hrvatska treba dobiti Arhiv NDH i preslike svih dokumenata saveznih tijela nekadašnje SFRJ, uključujući i dokumente zloglasnih jugoslavenskih tajnih službi koje su iskreirale "istinu" o Jasenovcu.

Mnogi su analitičari skloni tvrdnji kako bi potpuno realiziranje ovog sporazuma dovelo do pune istine o Jasenovcu, ali i dekotiralo ostatke KOS-ove mreže koju je u međuvremenu preuzela srbijanska vojna i civilna tajna služba.

Međutim, umjesto ustrajnih nastojanja na primjeni potpisanog sporazuma, na hrvatskoj političkoj sceni događaju se istupi koji su otvorena potpora tezama Aleksandra Vulina. Promatračima se čini kako je to zbog brige o Jasenovcu. Ali, nije... !

Grozničavi su to, naime, pokušaji očuvanja rezidentnih pozicija srbijanske vojne i civilne tajne službe u Republici Hrvatskoj, a jednako tako i na prostoru drugih država nastalih raspadom Jugoslavije.

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Aleksandar Vulin, stoga, svim sredstvima brane otkrivanje pozicija svojih "jataka" u Hrvatskoj. Čudno je samo to što se pojedinci poput Glavaševića, Jovića i Kosor (Vlaisavljević), kao i mnogi prije njih, ovako olako svrstavaju na Vučićevu i Vulinovu stranu.

Dio analitičara koji poznaju metodologiju rada tajnih službi vjeruju da ovakvim istupima spomenuti neizravno dekodiraju "Vulinovu mrežu" u Hrvatskoj!

 

Josip Zdunić