Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u srijedu odličje “Red kneza Branimira s ogrlicom” povjesničarki Esther Gitman za osobite zasluge stečene istraživanjem, dokumentiranjem i promicanjem istine o hrvatskoj povijesti 20. stoljeća, kao i zbog produbljivanja razumijevanja između hrvatskoga i židovskog naroda.

Čestitajući povjesničarki Gitman, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je da je to priznanje izraz zahvalnosti za njezino dugogodišnje istraživanje i vrijedno djelo koje je iznimno pridonijelo ugledu Republike Hrvatske u svijetu.

-Posebno smo zahvalni što ste svoje znanstveno umijeće uložili u istraživanje jednog od najtežih dijelova hrvatske povijesti, o kojem se, nažalost, danas više govori u dnevnopolitičkim raspravama kojima nije cilj utvrđivanje povijesne istine već ideološke podjele, nego u krugovima povjesničara. Posebno smo ponosni što ste kao ugledna povjesničarka posvetili svoj rad istraživanju hrvatsko-židovske povijesti i disertacijom pod nazivom “Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.-1945.” svratili pozornost svjetske javnosti na tu iznimno važnu temu, istaknula je hrvatska predsjednica.

Dodala je i kako je svaki boravak Esther Gitman u Hrvatskoj privukao pozornost medija, a svaki njezin istup u javnosti bio je prigoda da govori u prilog hrvatskih pravednika među narodima, o hrabrim ljudima koji su u to mračno doba živjeli svjetlo ljudskosti.


M.M.