Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u petak kako trenutno nema ikakve ozbiljnije namjere najvećega kineskog brodograditelja kupi ili uđe u strateško partnerstvo u 3. maju te izvijestio kako se traži način da se brodovi koji su započeti završe i isporuče.


Horvat je to kazao nakon poslovnog skupa u dvorcu Mokrice kojeg je u čast Dana državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije organizirao SLO CRO Poslovni klub, odgovarajući na pitanje jesu li se Kinezi javili po pitanju 3. maja, s obzirom da je za 4. srpnja zakazano ročište o stečaju.

- U ovom trenutku nema ikakve ozbiljnije namjere da najveći kineski brodograditelj (China Shipbuilding Industry Corporation - CSIC) kupi ili uđe u strateško partnerstvo u 3. maju, odnosno još uvijek u Uljanik Grupi, rekao je Horvat.

S druge strane, kaže da ima informacije koje idu u prilog onome o čemu se govorilo proteklih mjesec dana, a to je da postoji ozbiljna namjera kineskog partnera da se s Brodarskim institutom dogovori zajednički nastup u novim projektima.

Novinari su Horvata pitali i postoji li šansa da država uđe u 3. maj sa svojim novcem, a Horvat je kazao da se pronalazi legalan način na koji omogućiti da oni brodovi koji su u određenoj fazi gotovosti završe i isporuče.

- Siguran sam da će model biti sukladan hrvatskom i europskom zakonodavstvu, a kroz nekoliko dana, a sigurno prije zakazanog slijedećeg ročišta, on će biti predstavljen i samoj upravi 3. maja, odnosno sindikatima, ali i hrvatskim institucijama, rekao je Horvat.

Pohvalio je Europsku komisiju za kooperativnost i razumijevanje problema hrvatske brodogradnje, koje je pokazala u pregovorima u proteklih godinu dana.

- U ovom trenutku nemamo nikakvih zapreka, a želimo da predloženi model koji ćemo imati na stolu, siguran sam tijekom idućeg tjedna, bude sukladan hrvatskim zakonima, a da se ničime ne kosi sa smjernicama i direktivama Komisije, ustvrdio je Horvat.

 

 

M.M.