Više od 19 tisuća, točnije, 19.268, pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, ali i drugih osoba koje su bile na okupiranom području RH u vrijeme Domovinskog rata dobilo je hrvatsku mirovinu. Mirovinu je zatražio i optuženik za ratni zločin u Dardi, trenutačno nedostupan hrvatskom pravosuđu, a zbog GDPR nije poznato je li mu HZMO prizano staž.

Od stupanja na snagu Pravilnika o postupku konvalidiranja odluka i pojedinačnih akata iz područja mirovinskog osiguranja, od 17. svibnja 2008. do 27. siječnja 2020. podnesena su ukupno 35.642 zahtjeva za konvalidaciju staža.

U postupku odlučivanja još je 60 zahtjeva, a 16.314 ih je odbijeno, piše Glas Slavonije

Među onima koji danas žele primati hrvatsku mirovinu, odnosno podnijeli su zahtjev za konvalidaciju mirovine, jest i Boško Vojnović (63), s hrvatskim i srpskim državljanstvom, optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika 1991. i 1992. u Dardi.

U to vrijeme bio je šef milicije i nije dostupan hrvatskom pravosuđu, no baš njegov zahtjev za konvalidaciju mirovine otkrio je gdje se točno nalazi.

Optužnicom ga se tereti da od listopada 1991. do 25. ožujka 1992., kao zapovjednik Stanice milicije Darda, iako je bio dužan voditi računa o zaštiti života i osobne sigurnosti ljudi i imovine, znajući da njemu podređeni pripadnici u Stanicu milicije nezakonito privode, zatvaraju, psihički i fizički maltretiraju i ubijaju civile i zarobljenike, nije poduzeo ništa da bi ih u tome spriječio.

U stanicu bivše milicije privedena su dva civila, dva su civila nasmrt pretučena, kao i pripadnik hrvatske policije. Svima se od tada gubi svaki trag. Vojnoviću će se suditi u odsutnosti.

Iz HZMO, zbog toga što je davanje informacija o konkretnim osobama povreda tajnosti osobnih podataka, u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR), nemoguće je doznati i doznati je li mu mirovina već konvalidirana i hoće li biti.

 

M.M.