Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko izrazila je duboko žaljenje i zabrinutost zbog snažnog potresa, koji je pogodio glavni grad Hrvatske. Zovko je pozvala građane na solidarnost, smirenost i povrh svega društvenu odgovornost.

„U mislima sam s građanima Zagreba u ovim teškim trenutcima punim izazova. Još jednom pozivam građane da pomognu onima kojima je pomoć potrebna i da ostanu smireni. Još uvijek smo suočeni s rizikom daljnjeg širenja koronavirusa i dužnost nam je da kao odgovorni građani poštujemo upute Stožera civilne zaštite, Vlade i nadležnih zdravstvenih institucija. Zahvaljujem svim pripadnicima civilne zaštite, zdravstvenim radnicima i hrvatskim vojnicima, koji neumorno i nesebično rade na saniranju ove situacije. Bez njihovog požrtvovnog zalaganja brza i pravovremena reakcija ne bi bila moguća".

Zovko poziva Europsku uniju da osigura odgovarajuću koordiniranu pomoć za Zagreb. Kao izvjestiteljica za mišljenje Odbora za razvoj, Zovko je u prošlom mandatu radila na razvoju poboljšanog Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, čiji je cilj omogućiti bolju i učinkovitiju suradnju između država-članicai unaprijediti pripravnost i reakciju naprirodne i ljudski uvjetovane katastrofe:

„Današnji potres će značajno utjecati na mjere koje Hrvatska provodi u borbi protiv pandemije koronavirusa.  Stoga apeliram na povjerenika za upravljanje krizama Janeza Lenarčiča da učini sve što je u njegovoj moći da Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu osigura pravovremenu pomoć u ovim kriznim trenutcima. Hrvatska sada treba biti prioritet u raspodjeli medicinske pomoći Europske unije. Njen glavni grad ozbiljno je pogođen potresom, oštećene su brojne bolnice i ostala medicinska infrastruktura. Zagreb zaslužuje svu moguću potporu u saniranju posljedica ovog razornog potresa.”

Zastupnica Zovko također poziva EU da medicinsku i drugu pomoć potrebnu Hrvatskoj i Zagrebu za saniranje štete nastale potresom osigura iz programa RescEU, kao i iz Fonda za solidarnost Europske unije (EUSF), koji je i uspostavljen s ciljem pružanja pomoći i izražavanja solidarnosti s regijama u Europi pogođenima prirodnom katastrofom.

 

M.M.