Glavni urednik Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić u “Bujici” se osvrnuo na tajni sastanak Andreja Plenkovića s čelnim ljudima odabranih medija, koji su se stavili na raspolaganje vladajućima tijekom izvještavanja o krizi, ali na stanje u medijima te na političke manipulacije kojima smo svakodnevno izloženi.

- Ja sam bio među odabranima, ali među onima koji nisu bili pozvani na taj sastanak! Kod Plenkovića su bili mediji koji su odabrani po njegovom ključu i za koje on misli da mogu utjecati na javno mijenje i favorizirati ga kao političara da glancaju njegov lik i djelo u javnosti i da svu njegovu politiku, bez suvišnog propitkivanja, predstave narodu kao “najbolju i jedinu moguću, istaknuo je Marijačić.

 Ovo nije prvi puta da Plenković medije pokušava staviti pod kontrolu – podsjeća Marijačić.

- Godine 2018. u vrijeme kada je rejting HDZ-a klizio prema dolje i kada je bio nepopularan, tijekom kampanje za Instanbulsku konvenciju, Plenković je također sazvao predstavnike medija i na neki način implicite propisao kako trebaju prikazivati njegovu politiku, istaknuo je.

Marijačić smatra da je pojačan interes za medije, kod aktualnog premijera, posve očekivan.

- Plenković je izgubio dvoje izbore – europske i predsjedničke, on je shvatio da mu je politička karijera u silaznoj putanji i da ide u ponor. Pobjeda na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, u tom kontekstu, nije od velikog značaja jer se ona i očekivala, s obzirom da HDZ egzistira kao jedan veliki hranidbeni lanac, kojeg Plenković ionako nadzire. On je stekao legitimitet u samome HDZ-u, ali i dalje nema legitimitet u hrvatskome biračkome tijelu, u narodu, kazao je.

U svemu vidi sjevernokorejsku atmosferu.

-Plenković je sazvao vodeće tiskane medije, televizijske i radijske, kako bi im sugerirao što će pisati u ovoj korona krizi, a kada ih analizirate, vidite jednu sjevernokorajesku atmosferu. Svakodnevno se veličaju lik i djelo Andreja Plenkovića i njegovih ministara, koji su praktički postali kućni ljubimci; pjevaju im se pjesmice, crtaju crteži..., proanalizirao je.

U prvi plan sada se nametnulo i pitanje slobodnog hrvatskog novinarstva – smatra Marijačić.

- Njega je sve manje i nikada nije bilo slabije. Ostalo je tek nekoliko oaza slobodnog novinarstva… To je orwellovska situacija, u kojoj je sklopljen konkubinat obostranih interesa. Kriza je u egzistencijalni ponor naročito srozala tiskane medije. Dnevni listovi prodaju se u smiješnim nakladama i tjednici su također u krizi... Za dnevna glasila naročito je važno što su u Hrvatskoj svi kafići i ugostiteljski obrti zatvoreni, a oni su redovito kupovali po jedan ili više prijmjeraka za svoje goste, tako da su dnevni listovi pali na povijesno niske naklade. Oni više ne mogu financirati svoje potrebe iz redovitih prihoda i njihov je živi interes bio konkubinat s Vladom, kao što je i Plenkovićev interes da iskoristi situaciju s krizom i od njih zauzvrat dobiti potemkinovu sliku Hrvatske i samoga sebe. Sada imamo jedan obostrano sklopljeni savez, za koji više nisam siguran je li ga Plenković sam trebao inicirati ili su ga inicirali predstavnici medija, koji su se našli u beznađu…, navodi Marijačić.

Smatra da od hrvatskog turizma ove godine neće biti ništa pa nije isključeno da Plenković ide na izbore prije nego što Dalmatinci shvate da je sezona propala.

-  Zlouporaba korona krize evidentana je već sada i to samo politički slijepci ne mogu vidjeti! Svatko tko analizira medije, već će na prvu uočiti veličanje lika i djela jednoga čovjeka, ali i cjelokupne vladine politike tijekom krize, oni se prikazuju kao neki “heroji”, “spasitelji” nacije. A kakvi su to “spasitelji”, najbolje se vidi iz činjenice da je hrvatskim težacima i ribarima onemogućen plasman naših proizvoda, dok istodobno povrće, voće i ribu uvozimo iz zemalja, koje su koronavirusom deset puta pogođenije od Hrvatske! Politička zlouporaba krize je nevjerojatna, međutim, ljudi mogu nasjesti na manipulacije i propagandu u određenom trenutku, ali kada ponestane strpljenja, kada ne budu imali za platiti struju, zbog nemogućnosti zaposlenja i rada, redovitih prihoda, kada fizički i psihički više neće moći izdržati samoću i izolaciju, onda se ta umjetno stvorena privrženost, vrlo lako može preobraziti u bijes i ogorčenje te  otvorenu kampanju protiv Vlade, naglasio je.

-Onaj tko misli korona krizom dobiti zbore, grdno se vara i može itekako nadrljati, zaključio je Ivica Marijačić,

 

M.M.