Hrvatski sabor, već je sasvim izvjesno, raspustit će se idućeg tjedna. Slijedi zanimljiva predizborna kampanja i ljetni izbori. U vrhu svih stranaka, pa tako i HDZ-a, u tijeku su razgovori o izbornim strategijama i sastavu izbornih listi.

Nakon turbulentnih unutarstranačkih izbora, HDZ-ove izborne liste sasvim sigurno neće ličiti na one prije četiri godine. Teško da će se na listama naći imena Plenkovićevih oponenata poput Mira Kovača, Ivana Penave, Davora Ive Stiera, Milijana Brkića i Tomislava Tolušića.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava s tim se očito pomirio. Sudeći prema medijskim napisima Penava je navodno već u pregovorima s Miroslavom Škorom i vrlo je izvjesno da bi mogao biti jedan od glavnih aduta na listi Domovinskog pokreta u Slavoniji.

Predsjednik Vlade I čelnik HDZ-a Andrej Plenković kao da je nezainteresiran za cijeli slučaj oko mogućeg odlaska Ivana Penave, koji je dugo slovio kao predstavnik desnog krila unutar Hrvatske demokratske zajednice. Plenkovića izgleda ne zanima što bi mogući Penavin prelazak pod Škorino okrilje svakako značio i odlazak određenog broja nezadovoljnika, ali i najmanje jedan mandate manje u HDZ-u inače sklonoj Slavoniji.

Slična je situacija i u Dalmaciji. Dugovječni šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader u središtu je afere zbog problema u županijskom sustavu zdravstva koju su kreirali njegovi kadrovi i teško da će ukupna situacija vezana za splitske bolnice polučiti kakav dodatni predizborni poen vladajućem HDZ-u.

Damir Krstičević, donedavni ministar obrane i potpredsjednik Vlade, podnošenjem ishitrene ostavke na svoju ministarsku dužnost, po svemu sudeći, eliminirao je sebe iz bilo kakvih budućih kadrovskih križaljki i pomogao vjerojatno završnom zaokretu premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u kreiranju nove predizborne strategije.

Prihvaćanjem njegove impulzivne ostavke Plenković ga je očito prekrižio kada je u pitanju bilo kakav neposredni angažman u budućoj izvršnoj vlasti te definitivno prelomio oko novog smjera stranke koji će biti profiliran kroz nadolazeće predizborne aktivnosti HDZ-a. Nedvojbeno, predstojeće predizborna kampanja izrodit će neka nova imena i novo političko lice HDZ-a. Međutim, kako će to honorirati birači pokazat će rezultat samih izbora.

Jedno je, pak, za sada izvjesno. Predstojeći izbori biti će do sada neviđen okršaj tri politička bloka. Želi li Plenković biti relativni pobjednik tog procesa svakako bi morao voditi računa o svakom budućem saborskom mandatu, pa tako i o osobama koje će mu te mandate donijeti. Ili se opet radi o strategiji „žetončića“, odnosno prelijetavanja HSS-a i IDS-a na Plenkovićevu stranu, što bi, uz Milorada Pupovca i manjince, kako vjeruju neki, moglo biti dovoljno za sastav buduće vlade.

 

H. Krmpotić