Kakve će političke posljedice po HDZ imati uhićenja čitavog niza utjecajnih članova ove stranke neposredno pred izbore, jedno je od pitanja koje se od petka ujutro, odnosno od uhićenja Josipe Rimac i drugih HDZ-ovih dužnosnika „vrti“ u najvećem djelu javnosti.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uhićenja je komentirao kao „borbu protiv korupcije“.

-Ukoliko se u ovim istragama pokaže da je netko učinio neko kazneno djelo, za to treba odgovarati, bez obzira na ime i prezime i bez obzira na stranačku pripadnost. Nema nedodirljivih i naša poruka je jasna: dosta je korupcije, poručio je premijer Andrej Plenković komentirajući uhićenja istaknutih članova svoje vlade i stranke.

Predsjedniku Zoranu Milanoviću jučer nije bilo uopće jasno što se događa.

- Koliko sam vidio, uhićeno je jako puno ljudi. Svi su u biti stranački ljudi. To sad već poprima epidemijske razmjere. Ono što sam vidio mi nije jasno. Tu se vidi da se neka istraga raspala na kraju. Želim vjerovati da Državno odvjetništvo ima neke argumente za to jer ako nema, ispast će smiješno. Ja ovdje moram reći i kao bivši premijer. Ja jesam iz Vlade isključio jednu osobu, ali nitko iz Vlade nije ovako prošao. Ljudi iz DORH-a nisu birani na zadnji dan u Saboru, nego duboko u mom mandatu - kazao je predsjednik Zoran Milanović komentirajući uhićenja istaknutih državnih dužnosnika.

Dvojbe o mogućoj upletenosti SDP-a, kome ovakva situacija ide u prilog, odbacio je istraživački novinar Gordan Malić, ustvrdivši da je Bernardić preplitak za takav zaplet....

-Dnevnopolitički gledano, hapšenja HDZ-ovaca u predizborno vrijeme uvijek su rezultat rada duboke države ili nekog ozbiljnog političkog zaokreta. Koje ili čije države, koliko duboke, i o kakvom se zaokretu radi, u to ne ulazim. Znam samo da je Bernardić preplitak za takav zaplet..., napisao je Malić u jučerašnjoj objavi.

Josipa Rimac slučajno „provalila“ operaciju

Odgovor na pitanje o timingu uhićenja uglednih članova HDZ-a nudi današnja Slobodna Dalmacija, koja tvrdi kako je državna tajnica Josipa Rimac slučajnu pronašla prislušni uređaj ispod volana i nemalo se iznenadila kad je to vidjela.

Odmah je otišla u policiju prijaviti što je pronašla, a tamo su joj, očito ne znajući da se je u tijeku tajna operacija njihovih kolega iz USKOK-a, potvrdili da se radi o prislušnom uređaju, navodi isti izvor.

S obzirom da se otkrilo da se visoka državna dužnosnica prisluškuje, krenula je istraga tko je prisluškuje i vrlo brzo policajci su doznali da su "bubu" u njezin automobil marke AUDI A4 2.0 TDI star pet godina postavile njihove kolege. Vidjevši da je akcija kompromitirana i da nema više nikakvog smisla čekati, USKOK je pokrenuo val uhićenja i to u predizbornom trenutku vrlo osjetljivom za vladajući HDZ i Vladu Andreja Plenkovića.

Tako je očito bivša kninska gradonačelnica ubrzala uhićenja, ali i prisilila Plenkovića na izjavu o „borbi protiv korupcije“ u vlastitoj Vladi i stranci u predizborno vrijeme.

 

H. Krmpotić