Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić u petak je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite kazala da nitko tko je bio na teniskom turniru u kontaktu sa zaraženim tenisašem Goranom Ivaniševićem nije ugrožen prema epidemiološkim pravilima, već samo oni u zadnjih 48 sati.

“Ivanišević se testirao tri puta, prošli četvrtak, u ponedjeljak i danas je nalaz pozitivan. Teniski događaj u Zadru i kontakt je bio u subotu. Ivanišević je dva dana iza toga bio negativan, prema tome njegovi kontakti unazad dva dana, 48 sati su oni koje će epidemiolozi ispitivati”, rekla je novinarima Markotić odgovarajući na pitanje treba li premijer Andrej Plenković ponoviti svoje testiranje i ići u samoizolaciju.

“Druženje s tenisačima je trajalo dvije-tri minute”, rekao je danas Plenković.

Na novinarsko pitanje hoće li se testirati nakon što je potvrđeno da i Ivanišević ima koronavirus, Plenković je rekao: “Tenisači su proveli dane zajedno, drugo je to od dvije-tri minute. To je ta razlika i tu je priči kraj”, rekao je premijer koji se, kaže, konzultira s epidemiolozima.

Novinari su ga pitali je li odgovorno da sjedi u kafiću s 50 ljudi, s obzirom da se i Ivanišević testirao i bio je prvo negativan.

“Ja se ne konzultiram s nadriliječnicima…”, rekao je između ostalog.

Na pitanje što ako ipak bude pozitivan, rekao je da ne vidi potrebe odgovarati na hipotetska pitanja.

 

M.M.