Sudeći prema istraživanju Dnevnika Nove TV, provedenog CATI metodom u razdoblju je od 27.6. do 2.7. u deset izbornih jedinica, mrtva utrka vodi se između HDZ-a i Restarst koalcije

Sudeći prema ovom istraživanju HDZ bi u budućem sazivu sabora mogao imati ukupno 52 zastupnika, što je daleko ispod 61 zastupnika od prije 4 godine. RESTART koalicija sada bi mogla imalati 51 zastupnika, također manje nego na prošlim izborima, ali tada su bili u drugom sastavu. Domovinski pokret je na 18 saborskih mandata, a Most na 9. Koalicija FOKUS, PAMETNO I STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM imala bi 3 zastupnika, koalicija MOŽEMO! mogla bi računati na 6 zastupnika, a Reformisti Radimira Čačića na jedan saborski mandat.

U istraživanju nisu obuhvaćena 3 zastupnika dijaspore i 8 zastupnika manjina. HDZ je prije 4 godine imao 2 zastupnika dijaspore, Željko Glasnović tada je osvojio jedan mandat, a sada ga podupire Domovinski pokret.

U postizbornim slagalicama, HDZ može koalirati s Domovinskim pokretom – imali bi 70 zastupnika, a ako bi i u dijaspori bio isti odnos snaga kao prije 4 godine, to je 73 zastupnika. Od kuda uzeti 4 zastupnika – manjine sigurno ne, barem ne SDSS i Furio Radin. Mogli bi s preostala 4 zastupnika manjina sklopiti koaliciju i dolaze do 77 ruku dovoljno za formirati vladu.

RESTART sa svojim 51 zastupnikom, kada bi okupio koaliciju FOKUS, PAMETNO I STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM, pa da im potporu daju kroz manjinsku vladu koalicije MOŽEMO!, REFORMISTI, imali bi 61 zastupnika, a kada bi im svi zastupnici manjina dali potporu, došli bi na 69 mandata. U nekom nestvarnom scenariju, kada bi i Most kao manjinsku vladu podupirao vladu Davora Bernardića, on bi došao na 78 zastupnika, dovoljno za formiranje vlade. Međutim, dvojbeno je koliko je to i realno.

Bilo kako bilo, postizborni pregovori o sastavljanju vlade mogli bi biti znatno zanimljiviji od predizborne kampanje koja je bila bez ozbiljnih sadržaja i dosta prljava.

 

M.M.