Hrvatski birači danas izlaze na birališta kako bi izabrali 10. saziv Hrvatskog sabora i odlučili tko će imati priliku formirati novu Vladu i iduće četiri godine voditi državu. Birališta za izbore na kojima se bira 151 saborski zastupnik na mandat od četiri godine - otvorena su u 7 sati, a zatvaraju se u 19.

-Do 11.30 na birališta je izašlo 18,09% građana, objavilo je Državno izborno povjerenstvo. Za usporedbu, na prošlim parlamentarnim izborima 2016. godina do 11.30 izašlo je 18,86% građana, rekao je glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski.

U nedjelju prijepodne svoje je pravo u Hrvatskoj iskoristilo 620 tisuća birača, odnosno 18,09 posto što je samo 20-ak tisuća manje u odnosu na izbore iz 2016. godine. Prije nepune četiri godine, u istom je vremenu glasovalo 640 tisuća birača, odnosno 18,7 posto.

Podsjetimo, izbori za Hrvatski sabor počeli su u Australiji u petak u 23 sata prema hrvatskom vremenu jer se u drugim zemljama glasuje tijekom dva dana.

Glasuje se u 42 strane zemlje - u hrvatskim veleposlanstvima i konzularnim predstavništvima. U Njemačkoj je tako 11 biračkih mjesta, četiri su u SAD-u, tri u Italiji, po dva u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj, Kanadi itd.. Pripadnici Hrvatske vojske u misijama glasuju u Afganistanu, Poljskoj i na Kosovu. Najveći broj biračkih mjesta otvoren je u BiH.

 

M.M.