Dogodio se nesvakidašnji događaj, koji je nezabilježen u dosadašnjoj praksi parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Naime, Etičko povjerenstvo koje prati izbore poslalo je 3. lipnja u popodnevnim satima priopćenje Hini u nakani da upozna s njime javnost. Priopćenje je potpisao predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt, koji je prema zakonskoj odredbi čelnik Etičkog povjerenstva u izborima zastupnika za Hrvatski sabor, piše HKV.

U priopćenju se upozorava jedan od dionika da je prekršio izborni Etički kodeks te se od njega traži da ukine sporni promidžbeni sadržaj i javno se ispriča. Priopćenje u kojem je sve podrobno objasnjeno Hina nije emitirala navedenog dana, zbog čega je 4. lipnja Etičko povjerenstvo opetovano obavijestilo Hinu da je dostavilo rečeno upozorenje kako bi se sa sadržajem upozorila javnost.

Ima li pravo nacionalna agencija zaustaviti priopćenje Etičkog povjerenstva? Je li se time uredništvo stavilo na stranu jednog od dionika izbornog procesa? Konačno, obavlja li Hina nepristrano svoju ulogu javnog servisa? Mogu li se državne, javne i ine institucije, nakon ovakve prakse, osloniti na nepristranost i profesionalnost nacionalne agencije?

Treba naglasiti kako je rad Etičkog povjerenstva reguliran Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Tako se u tom zakonu propisuje kako je Etičko povjerenstvo nadstranačko tijelo općepriznatoga javnog ugleda, koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima.

Etičko povjerenstvo ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora i provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

Etičko povjerenstvo ima predsjednika i šest članova od kojih po tri člana predlažu većinska i oporbene političke stranke, sukladno stranačkom sastavu Sabora. Članove Povjerenstva, na temelju prijedloga parlamentarnih političkih stranaka, imenuje Ustavni sud Republike Hrvatske iz reda istaknutih javnih osoba koje nisu kandidati na izborima i nisu članovi niti jedne političke stranke. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti po položaju je predsjednik Etičkog povjerenstva.

Postoji i poseban zakon o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji (Hina), koja je javna ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska. Zakon propisuje kao bi Hina trebala djelovati po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja.

 

M.M.