Prema prvim rezultatima izlaznih anketa agencije IPSOS na parlamentarnim izborima HDZ osvaja 61 mandat, Restart koalicija osvaja 44 mandata, Domovinski pokret Miroslava Škore dobiva 16 mandata, Možemo 8, Most 8 I Stranka s imenom i prezimenom 3 mandata.

Očekivano, rezultati izlaznih anketa izazvali su val oduševljenja u stožeru HDZ-a.

- Zahvala i svim biračima koji su izabrali HDZ kao opciju koja se dokazala u vođenju države i koja je spremna za daljnje donošenja odluka. Zadovoljni smo, ali sačekajmo konačne rezultate izbora, kazao je Tomo Medved za HRT.

Reakcije u stožeru Restart koalicije, koja osvaja 44 mandata, baš i nisu bile euforične.

 - Trebamo pričekati službene rezultate izbora kako bismo vidjeli što se dana doista dogodilo - rekao je Arsen Bauk iz SDP-a.

Iz stožera Domovinskog pokreta oglasio se politički tajnik stranke Mario Radić.

-Ovo je dobar i očekivan rezultat. Mi smo mlada stranka. To puno znači, a što se tiče pregovora, mi ostajemo s našim zahtjevima, naše pregovaračke pozicije su vrlo jasne. Sve što smo govorili u kampanji govorimo i dalje. Ako ste očekivali da ćemo drugačije govoriti, iznenadit ćete se, Ostat ćemo pri onome što pričamo. Tu ima sigurno 20-ak mandata, idemo čekati kako će biti. Po našim istraživanjima vrlo je upitno tko će što dobiti, rekao je Radić.

Rezultati izlaznih anketa po izbornim jedinicama (19 sati):

1. izborna jedinica: Možemo 4 mandata, HDZ/HSLS 4, Restart koalicija 3, Most 1, Domovinski pokret 1, Stranka s imenom i prezimenom 1.

2. izborna jedinica: HDZ/HSLS 6 mandata, Restart koalicija 5, Domovinski pokret 2, Most 1.

3. izborna jedinica: Restart koalicija 7 mandata, HDZ 5, Domovinski pokret 1, Možemo 1.

4. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 3.

5. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 3.

6. izborna jedinica: HDZ 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 2, Možemo 1, Most 1.

7. izborna jedinica: HDZ 6 mandata, Restart koalicija 4, Možemo 1, Domovinski pokret 1, Stranka s imenom i prezimenom 1, Most 1.

8. izborna jedinica: Restart koalicija 9 mandata, HDZ 3, Možemo 1, Most 1.

9. izborna jedinica:  HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 2, Most 1 mandat.

10. izborna jedinica: HDZ/HDS 7 mandata, Restart koalicija 3, Most 2, Domovinski pokret 1, Stranka s imenom i prezimenom 1.

 

M.M.