Rajko Ostojić održao je u utorak u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu konferenciju za novinare, na kojoj je ponovio kako je Davor Bernardić prenio sve ovlasti na potpredsjednika Zlatka Komadinu. Dodao je da je Glavni odbor stranke sazvan za subotu, 18. srpnja.

“Dogovorili smo da će sastanak Predsjedništva biti idući tjedan na kojemu će biti i suspendirani članovi stranke. Izbori trebaju biti što prije moguće, negdje iza Velike gospe da počnu pripreme, znači oko 26. rujna”, rekao je novinarima pa objasnio da se kod njih u SDP-u novo čelništvo bira tako da se svi članovi Predsjedništva i Glavnog odbora biraju prema načelu ‘jedan čovjek – jedan glas’ uz rodnu ravnopravnost.

“Ja se sigurno neću kandidirati za čelo stranke, a za neko drugo mjesto u stranci, to ćemo vidjeti”, istaknuo je i dodao da nije požalio što je podržao Davora Bernardića. “Ono što se moramo zamisliti o fokusu naših birača, imamo najstarije birače, o tome mislim već nekoliko godina. Moramo razmišljati da poruke nisu došle do naših birača, ali činjenica što je manje birača, više je mandata za HDZ”, ocijenio je.

Kaže da je svojim preferencijalnim glasovima zadovoljan. “Zadovoljan am da sam pobjedio Bandića, to mi je satisfakcija u ovim izborima, pobjedio sam čelnika druge stranke, Miroslava Škoru, nisam osvojio pet mandat, to mi je žao”, kazao je. Ostojić kaže da su uskoro lokalni izbori te da su izgubili dosta glasiva i zato se žure s unutarstranačkim izborima.

“Novi predsjednik ili predsjednica će davati ritam. Na lokalnim izborima se vidi snaga stranke”, poručio je.

“Svi smo mi kolege, nemam favorite. Osobno smatram da nije demokratski ako nemamo barem dva kandidata. Osoba koja je dobila neke izbore ili lokalne, ili županijske ili parlamentarne u smislu velikog broja preferencijalnih glasova, to je kombinacija svih tih kriterija. Ne smije imati neke afere, mnogima se u javnom prostoru pakira, ali taj paket treba skinuti sa sebe jasno i argumentirano”, kaže Ostojić.

Pojasnio je da je Davor Bernardić formalno pravno na papiru još uvijek predsjednik stranke, ali sve odluke donosi Zlatko Komadina. “Mislim da je vrlo lijepo napravio odluku, donio ju je iz srca, rekao je “Nismo pobijedili, ja sam odgovoran, dajem ostavku”. Sigurno se neće ponovno kandidirati za šefa stranke. Mislim da je već otišao na odmor, treba mu odmor od Iblera”, poručio je.

 

M.M.