Čelnica varaždinskog ogranka Reformista Natalija Martinčević ući će u Sabor umjesto šefa te stranke Radimira Čačića. Gostujući jutros na GRT-u istaknula je kako su upravo oni onemogućili ulazak Domovinskog pokreta u Vladu.

“Mi smo kontinuirano komunicirali da očekujemo između jednog do tri mandata. Dogodio se jedan i s jednim mandatom dat ćemo dobre rezultate u ovom sazivu sabora”, rekla je Martinčević jutros u HRT-ovom Studiju 4.

Dodala je da su rezultatom HDZ-a iznenađeni jer su sva istraživanja predviđala daleko bolji rezultat SDP-a.

“Mi smo kao stranka lijevog centra bili skloniji prirodnim političkim pozicijama da podršku damo lijevom centru. Mislim da je razlog ovakvog odnosa SDP-a i HDZ-a to što birači SDP-a nisu izašli u dovoljnoj mjeri na birališta, a HDZ je dobro organizirana stranka i njihovi svi birači su izašli”, rekla je Martinčević.

Objasnila je i zašto će Reformisti biti koalicijski partner buduće Vlade.

“Izvjesno da glas Reformista stavlja vladu Andreja Plenkovića u poziciju da ne mora ići u koaliranje sa strankama radikalne desnice. Slušali smo niz opasnih i zabrinjavajućih poruka od stranaka radikalne desnice, posebno Domovinskog pokreta, o temeljnim ljudskim pravima, posebno pravima žena. U protivnom bi se otvorila pozicija HDZ-u da razgovara s Domovinskim pokretom i Škorom, a njihov ulazak u vladu i sudjelovanje i nametanje njihovih teza i programa bilo bi vrlo opasno i štetno za Hrvatsku i mi ćemo to svojim glasom spriječiti. To je ključan razlog”, rekla je Martinčević.

Drugi je razlog, dodala je, osiguravanje ravnomjernog razvoja Hrvatske.

“Cijeli sjever je marginaliziran i mi to svojim glasom u saboru želimo promijeniti”, zaključila je.

 

M.M.