Američka vlada podržala je javno hrvatski izbor najnovije generacije borbenih zrakoplova. Veleposlanstvo SAD-a na Twitteru poručilo je da će ovaj iskorak Hrvatske dodatno osnažiti već snažni NATO savez.

– Otkad je Hrvatska postala neovisna država, američka pomoć Hrvatskoj dosegla je više od šest milijardi kuna. Posvećeni smo kontinuiranom treningu jer jačamo zajedničku obranu kao saveznici u NATO-u. Od Afganistana do Kosova, američki i hrvatski vojnici služili su rame uz rame širom svijeta. Američko-hrvatsko obrambeno partnerstvo stup je naših bilateralnih odnosa i trajat će i tijekom generacija koje tek dolaze – objavili su iz veleposlanstva.

Podsjetimo, ponudu Hrvatskoj predao je i SAD. On je nudio najmoderniju i novu varijantu američkog F-16 blok 70/72, no Hrvatska se ipak odlučila za čudesne francuske Rafale.

Nakon službene objave odluke, oglasila se i francuska ministrica obrane Florence Parly.

“Hrvatska odluka da kupi 12 rabljenih francuskih borbenih zrakoplova Dassault Rafale F3R oslikava jačanje strateških odnosa Francuske i Hrvatske, poručila je. Nakon što je Grčka kupila 18 Rafala u siječnju, “činjenica da je i druga članica EU izabrala ponudu europske zemlje snažan je znak, mnogo veći od simboličnog”, dodala je Parly.

Vlada RH nabavit će 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura, objavio je ranije u petak premijer Andrej Plenković. ”Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda”, precizirao je Plenković.

Francuska ponuda izabrana je u konkurenciji američke (novi F-16 Block 70), švedske (novi JAS 39 Gripen) i izraelske (rabljeni F-16 Barak).

 

M.M.