Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković obratio se i novinarima na press konferenciji. Objavio je da da su na sjednici donesene dvije do tri važne odluke.

“Prva je o cijeni goriva. To je agilan pristup rješenju situacije. Vjerujemo kako će ova odluka stabilizirati očekivanja. Njen rok trajanja je 30 dana i vjerujemo da ćemo u to vrijeme moći bolje planirati što i kako s cijenom nafte” , kazao je premijer.

Druga važna odluka koju je izdvojio je Zakon o obnovi, dok je treća odbijanje zamolnica iz BiH. “Vrlo jasna poruka zaštite nacionalnih interesa, digniteta Domovinskog rata i ključnih ljudi”, rekao je Plenković.

Tužiteljstvo BiH traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje zapovjednika Bljeska, koji su se našli na optužnicama u susjednoj državi.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u Zagrebu u kolovozu je potvrdilo da je od bosanskohercegovačkih tužitelja primilo dokument u kojem traže da Hrvatska preuzme progon 14 generala zbog navodnih zločina u operaciji Bljesak 1995. godine

Na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Premijer se u rujnu sastao s hrvatskim generalima koje je izvijestio kakav će stav zauzeti Vlada na zahtjev BiH

“Vlada će putem Ministarstva pravosuđa i uprave proučiti opsežnu dokumentaciju, službe će to proučiti i nakon toga ćemo donositi odluke u suglasju svih institucija i zaštiti nacionalne interese i obrambeni i vojni karakter akcije Bljesak, a vodeći računa o interesima i dignitetu generala.

Sve odluke donosit ćemo na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je RH potpisala”, kazao je premijer Plenković u kolovozu i najavio da će idući sastanak biti nakon što Ministarstvo podnese detaljno izvješće.

“Vi znate moj stav i stav moje vlade i mene kao premijera 2015. Taj zaključak o nesuradnji u takvoj vrsti postupka je još uvijek na snazi”, komentirao je u kolovozu predsjednik RH Zoran Milanović.

Smatra kako je puno manji problem tehničke naravi “hoćemo li surađivati ili nećemo”, od same činjenice da takve optužnice, odnosno, istrage uopće dolaze.

M.M.