DORH je danas objavio detalje protiv dvojice uhićenih, jednog 51-godišnjaka i jednog 56-godišnjaka. Ne navodi njihova imena i spominje govor na prosvjedu te prosvjed pred HRT-om. Kako neslužbeno doznajemo, radi se o Marku Franciškoviću i Natku Kovačeviću.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 4. prosinca 2021. provelo dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1970. i 1965.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam iz članka 99. u vezi s člankom 97. stavka 1. točke 2. i 4. Kaznenog zakona te je, nakon ispitivanja, doneseno rješenje o provođenju istrage protiv obojice okrivljenika", piše DORH.

"Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske", navode dalje.

"Osnovano se sumnja da su okrivljenici tijekom studenog 2021. godine, na području Republike Hrvatske, u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja, istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenima u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti covid-19 te objavljivali snimke tih istupa, kao i drugih istupa", pišu.

"Osnovano se sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Republike Hrvatske, kao i iz inozemstva, da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima te su pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade Republike Hrvatske i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija Republike Hrvatske, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj", kažu.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavka 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku)", dodaje DORH.

Podsjetimo, zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam MUP je jučer uhitio 8 osoba na području zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske Policijske uprave.

Među uhićenima je, neslužbeno saznaje HRT, Marko Francišković, koji je želio ustrojiti vojsku, a na nedavnom prosvjedu u Šibeniku, koji je najavio kao “veliko okupljanje hrvatskih ratnika spremnih za oslobađanje Hrvatske”, tražio da se predsjedniku Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću sudi za veleizdaju.

Nad skupinom koju predvodi Francišković hrvatska policija provodi izvide još od velikog zagrebačkog prosvjeda protiv COVID potvrda koji se dogodio prije dva tjedna,. Sudeći prema tvrdnjama medija, na tom prosvjedu posebnu pozornost privukla je skupina muškaraca koja se postrojila na glavnom zagrebačkom trgu i formirala ono što su oni nazvali “prva dobrovoljačka bojna”.

Do većih saznanja u cijelom ovom slučaju došla je kriminalističko-obavještajna analitika, i to kroz otvorene, ali i zatvorene grupe u mobilnim aplikacijama putem kojih su članovi ove skupine komunicirali i organizirali se. Grupa je uhićena, odmah su odvedeni na ispitivanje, a hrvatska policija u međuvremenu i dalje radi pretrage njihovih stanova, kuća, garaža, automobila, sve ne bi li pronašli eventualno oružje, USB-ove, računala ili mobitele.

Francišković je 2013. osuđen na osam mjeseci psihijatrijskog liječenja uz mjeru prisilnog liječenja. Nakon toga prešao je na islam te objavio knjigu “Hrvatski džihad”.

M.M.