Zajedno s ostalim članovima Delegacije HDZ/EPP u Europskom parlamentu, zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol započeo je danas dvodnevni radni posjet Federaciji Bosne i Hercegovine gdje će se sastati s nizom tamošnjih hrvatskih dužnosnika i razgovarati o položaju hrvatskog naroda u BiH.

Prvog dana boravka u BiH, Sokol se susreo s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem nakon čega je prisustvovao i sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. U nastavku dana Sokol je održao i radni sastanak s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem. Sokol je istaknuo da kao zastupnik u Europskom parlamentu kontinuirano radi na jačanju položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog te da se zalaže za izmjenu izbornog zakona.

‘Kroz zastupničke aktivnosti u Europskom parlamentu snažno se zalažem za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini polazeći od toga da je Hrvatima u BiH uskraćeno političko pravo koje nije uskraćeno niti jednom drugom narodu u Europi – da sami biraju svoje političke predstavnike. Pritom uvijek ističem da su Hrvati od tri konstitutivna naroda najviše iskreno okrenuti prema zapadu te predani zagovaranju europskog puta BiH. Pitanje zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini, koji su u ogromnom postotku i građani Europske unije, pitanje je očuvanja temeljnih europskih vrijednosti. Situacija u Bosni i Hercegovini politički je kompleksna i uvelike je determinirana bošnjačkom težnjom za političkom hegemonijom, pod krinkom „građanske BiH“. U takvim okolnostima, bilo kakvo relativiziranje elementa konstitutivnosti kao bitne ustavnopravne odrednice BiH ne doprinosi stabilizaciji političke situacije, a usudio bih se reći niti međunarodnom miru i sigurnosti. Stoga ću se kao hrvatski zastupnik i dalje neumorno zalagati za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, a ta ravnopravnost nedvojbeno podrazumijeva i reformu izbornog zakonodavstva.’ - kazao je Sokol.

 

M.M.