Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je uputio čestitku građanima za Dan državnosti istaknuvši privrženost zaštiti nacionalnih interesa i boljitku svakog hrvatskog građanina.

“Nastavljamo predano raditi kako bi Hrvatska bila još uređenija, naprednija i razvijenija država”, poručio je premijer u čestitki koju je na Dan državnosti uputio u svoje i ime Vlade.

Vlada čvrsto stoji uz gospodarstvo i hrvatske građane, osobito one najranjivije, poručio je premijer istaknuvši da je cilj Vlade spriječiti socijalnu frakturu.

Cilj je, dodaje, pomoću europskih sredstava podići kvalitetu života svih naših sugrađana i osigurati što brži i održiviji razvoj gospodarstva.

Kroz digitalnu transformaciju te zelenu i energetsku tranziciju želimo naše gospodarstvo učiniti konkurentnijim i spremnijim za izazove 4. industrijske revolucije, ističe Plenković.

Na godišnjicu konstituiranja  prvog demokratski izabranog višestranačkog Hrvatskog sabora, premijer se u čestitki prisjetio odvažnosti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji se izborio za međunarodno priznanje te omogućio oslobađanje okupiranih teritorija.

Kao kamen temeljac hrvatske države izdvojio je Domovinski rat poručivši da ćemo “uvijek biti uz hrvatske branitelje čiji su životi trajno utkani u samostalnu Hrvatsku”.

Prisjetio se i svih naših sunarodnjaka izvan domovine te brojnih iseljenika diljem svijeta, među kojima su brojni dali velik doprinos u obrani i međunarodnom priznanju Hrvatske.

“Nastavit ćemo pomagati Hrvatima u Bosni Hercegovini, za čiju se jednakopravnost, kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH, čvrsto i neumorno zalažemo”. istaknuo je.

Naglasio je i punu potporu i solidarnost prema prijateljskom ukrajinskom narodu, čiji branitelji danas svojim životima brane vrijednosti i slobodu cijele Europe, i čiju pravednu borbu nitko bolje ne razumije od Hrvata.

“U današnjim sve neizvjesnim međunarodnim okolnostima, dužnost nam je očuvati sigurnost naših sugrađana, te ćemo nastavljati ulagati u našu policiju i jačati cjelokupne obrambene sposobnosti Hrvatske vojske. To smo pokazali i nabavom višenamjenskog borbenog aviona Rafale, koji će sigurnost Hrvatske podići na razinu na kojoj nikad nije bila”, poručio je Plenković.

 

M.M.