Prema Milanovićevoj službenoj biografiji, on je magistrirao u Bruxellesu 1998. godine. Provjerili smo o kakvom se sveučilištu radi i na koju temu je pisao magistarski rad, ali nakon što smo otkrili podatak o sveučilištu, za ovaj drugi uopće nije čudno da ga nismo mogli pronaći. Magistrirao je na Fakultetu za javnu upravu koji je osnovan 1987. godine i na kojem ukupno studira oko 250 studenata.

Po ukupnom broju studenata to je usporedivo s manjim veleučilištem u Hrvatskoj poput požeškog ili vukovarskog. To je neobično za Bruxelles kojem gravitira preko 5 milijuna stanovnika, pa kad nisu mogli privući više polaznika očito da nešto nije u redu.

Sve nam je postalo jasno nakon što smo vidjeli podatke o rangiranju, jer malo tko bi upisao takvo sveučilište ako je doista zainteresiran za znanje. Naime, prema rang listi UniRank, ovo sveučilište je na 5065. mjestu u svijetu. Usporedbe radi, Sveučilište u Zagrebu se nalazi najčešće oko 400.-500. mjesta na svjetskim rangiranjima. Dakle, očito je da je Milanović upisao magisterij na nevažnom sveučilištu samo da bi si pojačao biografiju. Na stranicama sveučilišta piše da su predavanja fleksibilna, održavaju se navečer ili online, iz čega jasno vidimo da se ne radi o nekom ozbiljnom fakultetu koji može ponuditi stručna predavanja da ih studenti ne žele propustiti, nego se radi o pukom ispunjavanju formalnosti poput večernje škole za brzo stjecanje magisterija. Zasigurno je koristio večernja predavanja jer mu se ujutro teško probuditi. Čini se da još nikad nisu imali polaznika tako visoko rangiranog u politici, pa su vijest o Milanovićevom izboru objavili na stranicama. Možda ne znaju kakvim akademskim rječnikom se služi Milanović niti koliko je bio uspješan u svojim poslovima s ruskim poduzetnicima.  

NEPOSTOJEĆI MAGISTARSKI RAD

Pretraživali smo sve sveučilišne knjižnice u Bruxellesu i nismo pronašli Milanovićev magistarski rad. Jako nas je zanimalo što piše unutra odnosno ima li psovki i nepristojnosti kao u Dodikovim krčmama. Milanovićevog magistarskog rada nema evidentiranog čak niti u knjižnici fakulteta u Bruxellesu na kojem je studirao. To je vrlo neobično jer magistarski rad mora biti unesen u sustav i primjerci moraju biti dostupni u par znanstvenih knjižnica. Naši suradnici ih nisu uspjeli pronaći. Iz toga možemo zaključiti da magistarskog rada vjerojatno niti nema. Možda su pravila na tom sveučilištu toliko opuštena kao i u Republici Srpskoj da nije niti morao pisati magistarski rad. Piše da je studij završio 1999. što je jedna godina kasnije nego što on piše u svojoj službenoj biografiji. Geslo fakulteta je "osvojiti tamu kroz znanje" (Scientia Vincere Tenebras), a to je vrlo teško povezati s Milanovićevim mandatom kojeg je četiri godine prespavao. Čini se da doista nije puno dolazio na fakultet jer bi mu valjda takvo geslo ipak nešto trebalo značiti.

SANJA NAZIVALA BRUXELLES ZA MAGISTARSKI RAD?

Milanović se ponaša kao da je magistrirao negdje na čudnim sveučilištima Republike Srpske gdje su profesori po zanimanju kamiondžije ili traktoristi. Izgleda li on vama kao europski intelektualac? Možda je bio toliko neuspješan da je njegova supruga Sanja trebala nazivati profesore u Bruxelles i prijetiti im da mu moraju dati titulu magistra bez magistarskog rada. Čuli smo da Milanović u zadnje vrijeme priča vrlo ružne stvari o Sandri Benčić i za nju koristi teže nazive nego za Daliju Orešković. To su žene koje očito vole kad ih se vrijeđa. Točnije bi bilo reći da je Milanović magistrirao iz vrijeđanja političarki, a sada i u praksi pokazuje stečena znanja smišljanjem novih nepristojnosti.