Tihomir Jakovina i Mihael Zmajlović su žestoki konkurenti za mjesto najkorumpiranijeg SDP-ova ministra za vrijeme Milanovićeve vladavine. Iako je Jakovina u međuvremenu otišao u političku mirovinu, Zmajlović je nositelj SDP-ove liste u šestoj izbornoj jedinici i Milanovićeva, odnosno Grbinova uzdanica.

Kada je Zmajlović u pitanju, prigodno se zaboravilo njegovo preseljenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode i popratnih državnih agencija sa Ksavera u Zagreb Tower u 2015. godini, pod krinkom ušteda. Dok je više od 700 prostora u vlasništvu države, kojim je upravljao unuk Kate Pejnović (Mladen Pejnović), bilo prazno, Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preseljeni su iz jednog skupo plaćenog prostora u drugi prostor, zbog čega je ekspresno smijenjen bivši čelnik Agencije za zaštitu okoliša Neven Voća koji je odbio preseljenje agencije.

O svemu se oglasila i državna revizija. Državni revizori ocijenili da se selidba nije smjela dogoditi, a tome u prilog su naveli nekoliko argumenata. Kao prvo uzeli su u obzir adaptaciju poslovnih prostorija na Ksaveru u koju je Fond u razdoblju od 2007. do 2010. uložio više od 24,2 milijuna kuna. Kao drugi valjan razlog kontra selidbe istaknuli su neiskorištenih 778 metara četvornih poslovnog prostora na Ksaveru u vlasništvu države. Kao još jedan razlog protiv Zagreb Towera istaknuli su skuplju najamninu na toj lokacije od one s koje su odselili. Osim toga na novoj lokaciji nema prostor za potrebe arhive pa se i dalje koristi prostor na bivšoj adresi. Zbog svega navedenog, Državni ured za reviziju zaključio je da 'Fond nije trebao uzimati novi prostor u zakup nego je u suradnji s DUUDI-jem trebao zatražiti smanjenje pričuve i poslovne prostore koji se ne koriste (prazne na Ksaveru).

Država je oštećena, proračun je oštećen, nitko nije odgovarao a Zmajlović je opet kandidat na izborima odnosno za ministra. I tako je vuk pojeo magare.

Ranije je objavljivano da je Zmajlović u svome ministarstvu zaposlio svoje dvije susjede iz Jastrebarskog, da se javnim novcem razbacivao prilikom puta u Katar (19 tisuća kuna za avionsku kartu i 50 tisuća kuna za smještaj), da je svoj ured opremio novim namještajem za 100 tisuća kuna, da je za osobne potrebe u prva tri mjeseca potrošio gotovo 10 tisuća kuna koji su predstavljeni kao troškovi reprezentacije, da je u ministarstvo doveo novu pomoćnicu koja ništa ne radi…

Također se pisalo o tomu da su Zmajlovićevi roditelji dobili poslove od Grada Jastrebarskog, kojem je Zmajlović bio gradonačelnik prije nego je postao ministar, kao i da je sam Zmajlović u gradonačelničkom mandatu bez natječaja davao poslove svom rođaku.

Isto se tako zaboravilo da je Mihael Zmajlović za vrijeme svoga ministrovanja uplatio gradu Makarskoj, dok je SPD bio na SDP, 4.937.396,37 kuna za urede javne ustanove Park prirode Biokovo i udoban smještaj 20 i više zaposlenih, o čemu je onodobno pisao Direktno.hr.

Brzo se i smetnulo s uma da je Zmajlović nedavno snimljen na kavi s USKOK-ovim optuženikom Draganom Kovačevićem, glavnim akterom u aferi JANAF, koji je prije par dana nepravomoćno osuđen za davanje lažnoga iskaza. O čemu su razgovarali, znaju samo oni, ali i Zoran Milanović, koji ima razloga biti nervozan zbog Dragana Kovačevića i onoga što bi mogao otkriti o poduzeću Rašeljke d.o.o. i drugim krakovima afere „Janaf“. Zanimljivo je što je možda najkorumpiraniji Milanovićev ministar odabran za susret s Kovačevićem.

>>

Je li ministar Zmajlović kriminalni „potočić“ koji će se uliti u „rijeku nepravde“, odnosno Zorana Milanovića, ostaje za vidjeti. Valjda hrvatski birači nisu toliko zaboravni.