Ruski ministar za telekomunikacije i masovne medije Nikolaj Nikiforov izjavio je u nedjelju tijekom posjeta Sloveniji da arbitražnu presudu o granici Slovenije s Hrvatskom treba implementirati, ali da Ljubljani ne savjetuje da prekine bilateralni dijalog o otvorenim pitanjima koji su nedavno započela dvojica premijera.

“Odluku međunarodne arbitraže o granici između Slovenije i Hrvatske treba primijeniti jer se radi o uvažavanju međunarodnog prava i temelji se na zakonitoj osnovi”, kazao je Nikiforov za Slovensku televiziju, prigodom posjeta gorskom prijelazu Vršič.

Prema riječima ruskog ministra, u slučaju dvostranog spora je najvažnije da obje strane o njemu otvoreno i iskreno razgovaraju.

“Zato Sloveniji savjetujem da nipošto ne prekida bilateralne razgovore”, naglasio je.

Na Vršiču je obilježena obljetnica pogibije ruskih vojnika u vrijeme Prvog svjetsko rata, na današnjem slovenskom tlu, što se niz godina obilježava kao manifestacija slovensko-ruskog prijateljstva.

Podsjetimo, Nikiforov je s ruske strane predsjednik rusko-slovenske međudržavne komisije za gospodarsku i kulturnu suradnju, a supredsjedatelj sa slovenske strane je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji je također nazočio komemoraciji na Vršiču.

 

M.M.