U Klagenfurtu je u četvrtak započelo suđenje poduzetniku Goranu Štroku, kojeg se sumnjiči da je od Hypo Banke 2006. pod nedozvoljenim uvjetima dobio kredit u iznosu od šest milijuna eura.

-U ovom procesu se radi o tome da je Štrok znao da njegov poslovni Guenter Striedinger nije mogao djelovati sam i odobriti mu kredit u tolikom iznosu -  kazao je na Zemaljskom sudu državni odvjetnik Norbert Lading.

Prema optužnici, Štrok je preko svog poslovnog partnera, tadašnjeg člana uprave Hypo banke, Striedingera, dogovorio kredit za kupnju zemljišta na otoku Jakljan kod Dubrovnika.

Kako se navodi u agencijskim vijestima, nadzorni odbor Hypo banke nije bio upućen u proces odobravanja kredita te je bio “stavljen pred gotov čin”. Striedinger je kao suponuđač u projektu Jakljan jamčio iznosom od 300.000 eura, na temelju čega je kasnije i isplaćen kredit u visini od 6,7 milijuna eura. Zbog nejasnoća, do realiziranja projekta na Jakljanu nikada nije ni došlo.

Tko je Goran Štrok?

Podsjetimo, Goran Štrok sin je "narodnog heroja" i partizanskog generala Izidora Štroka,  koji je u  Englesku  otišao 1977. godine.  U nekoliko medijskih izjava ustvrdio je  da mu je jedan prijatelj u Londonu tada otvorio tvrtku u kojoj je samo on bio zaposlen. Međutim, insiderski izvori tvrde kako je riječ o znatno široj operaciji za koju može zahvaliti vlastitom ocu.

>>

Početkom devedesetih u Zagrebu je pokrenuo dnevne novine „Zapad“ , koje su u konačnici bankrotirale.  1995. je kupio hotel Bonavia u Rijeci gdje je u to vrijeme gradonačelnik bio Slavko Linić.  2000. je nakon dolaska SDP-a na vlast kupio hotel Excelsior u Dubrovniku što je dijelu javnosti bilo sporno zbog niske cijene. 2011. je dubrovačke hotele prodao grupaciji Lukšić. I dalje je vlasnik kompanije GS Hotels & Resorts koja posjeduje  luksuzne hotele.

>>

Mediji su ga proglašavali SDP-ovim tajkunom  zbog bliskosti s vrhom te stranke, ali i bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem. Zanimljivo je i njegovo poznanstvo s bivšim predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom koje datira iz razdoblja kad je Sanader u Londonu "učio engleski jezik".

 

M.M.