Kršćansko-socijalna unija (CSU), bavarska sestrinska stranka demokršćana njemačke kancelarke Angele Merkel, zabilježila je na nedjeljnim pokrajinskim izborima u Bavarskoj najgori rezultat od 1950.

Navodi se da je, prema izlaznim anketama koje je objavila njemačka državna televizija ARD, CSU osvojila 35,5 posto glasova i time izgubila apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu tek po drugi put od 1962., što je ishod koji će sigurno potaći unutarstranačke borbe u stranci koja po ocjeni Reutersa već predstavlja teškog partnera za kancelarku Angelu Merkel.

Na drugom su mjestu Zeleni sa 18 posto, a na trećem je desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) koja prvi put ulazi u bavarski parlament.

Reuters navodi kako to znači da će CSU morati formirati koalicijsku vladu, što je po ocjeni agencije poniženje za stranku koja je navikla vladati sama.

CSU je izgubio gotovo trećinu "svojih" birača u odnosu na izbore prije četiri godine kada je na pokrajinskim izborima u Bavarskoj osvojio gotovo 48 posto glasova.

Podsjetimo, čelnik CSU-a Horst Seehofer ministar je unutarnjih poslova u vladi Angele Merkel.

 

M.M.