Grčka je u nedjelju stavila u karantenu i drugi migrantski logor nakon potvrde da je 53-godišnji muškarac pozitivan na novi koronavirus, objavilo je ministarstvo za migracije.

Radi se o Afganistancu koji s obitelji živi u kampu Malakasa, zajedno sa stotinama drugih ilegalnih migranata i tražitelja azila.

Kako javlja Reuters, prebačen je u bolnicu u Ateni, a zdravstvene vlasti nastavljaju testirati sve osobe koje su s njim bile u kontaktu. Agencija za javno zdravstvo pokušat će otkriti kretanje virusa.

Dan ranije su grčke vlasti stavile u karantenu i migrantski logor Ritsona nakon što je na Covid-19 bilo pozitivno 20 azilanata.

Kamp Malakasa, 40 kilometara sjeveroistočno od Atene, biti će u karanteni dva tjedna. Policiji koja čuva kamp biti će poslano pojačanje.

Grčka je bila glavna ulazna točka za više od milijun ljudi tijekom migrantskog vala 2015./2016.

Diljem zemlje u u migrantskim logorima i prihvatnim centrima živi ih oko 110.000, a 40.000 od tog broja u pretrpanim logorima na pet otoka.

Za sada nema zabilježenih slučajeva zaraze na otocima, no humanitarne udruge pozivaju Atenu da te ljude evakuira jer bi u slučaju izbijanja zaraze zbog teških uvjeta u logorima bilo “nemoguće” obuzdati širenje Covida-19.

Prvi slučaj zaraze u Grčkoj zabilježen je krajem veljače. Od tada su potvrđena 1673 slučaja oboljenja. Do sada je umrlo je 68 ljudi.

 

M.M.