Mladi koji su noćas prosvjedovali u Nizozemskoj zbog uvođenja policijskog sata zapalili su centar za testiranje na koronavirus u selu Urk i gađali policiju raketama za vatromet.

Policija je danas priopćila da je kaznila više od 3.600 ljudi širom zemlje zbog kršenja policijskog sata, uvedenog radi suzbijanja pandemije, i da je uhitila 25 osoba ili iz istog razloga ili zbog nasilja, prenosi Fena.

Policijski sat od 21.00 do 4.30 noćas je prvi put bio na snazi u cijeloj Nizozemskoj, podsjeća Beta, pozivajući se na AP.

Na snimku iz primorskog sela Urk, 80 kilometara sjeveroistočno od Amsterdama, vidi se kako mladi provaljuju u centar za testiranje na korona virus, prije nego što su ga zapalili.

Policija i lokalne vlasti su danas oštro osudili nasilje, navodeći da su prosvjednici “bacali rakete za vatromet i kamenje, uništavali policijska vozila i zapalili objekt za testiranje”.

- Ovo nije samo neprihvatljivo, već je i šamar, naročito za lokalne zdravstvene vlasti koje u centru za testiranje čine sve što mogu da pomognu ljudima iz Urka - navele su vlasti.

Nizozemska policija se danas sa prosvjednicima sukobila i u Amsterdamu i Eindhovenu.

Policija je u Amsterdamu koristila vodeni top da rastjera sudionike neodobrenog prosvjeda na velikom gradskom trgu okruženom muzejima.

U Eindhovenu je policija uz vodeni top koristila i suzavac protiv stotina prosvjdnika. Policija Eindhovena je navela da je uhitila najmanje 30 osoba.

 

M.M.