Slovenski portal necenzurirano.si objavio je non-paper koji je slovenski premijer Janez Janša poslao u Bruxelles i u kojem nudi svoju viziju rješenja za stanje na Zapadnom Balkanu. Primož Cirman, jedan od autora teksta, za Jutarnji list je izjavio da je riječ o stvarnom dokumentu, da su se namučili da do njega dođu i da potpuno vjeruju svom izvoru. Te da smatra kako je prema načinu pisanja jasno da je riječ o diplomatskom dokumentu tipa “non-paper”.

Jutarnji list  jeobjavio da slovenski izvori smatraju kako dokument postoji. Vrlo je vjerojatno da je novinarima portala Necenzurirano.si dokument dostavio netko iz kruga oko slovenskog premijera. Kako bi se prestalo s mistificiranjem, koje je postalo izuzetno opasno po slovensko predsjedanje EU-om u drugoj polovici ove godine i javnost mogla točno vidjeti što je predloženo.

Naslov dokumenta je “Zapadni Balkan – put naprijed”, a zatim navodi točku jedan “situacija”. U kojoj stoji da su ključni problem regije “neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata”. Zatim navodi kako je u trenutnim okolnostima gotovo nemoguće zamisliti europsku perspektivu Srbije i Kosova, a članstvo Bosne i Hercegovine u EU je u potpunosti isključeno. “Turska je, primjerice, iskoristila ovaj prazni prostor jačajući svoj utjecaj u BiH i Sjevernoj Makedoniji”, navodi se.

U drugoj se točci nude “Rješenja”.

a) Ujedinjenje Kosova i Albanije uz davanje posebnog status Srbima sa sjevera Kosova po modelu Južnog Tirola u Italiji

b) Pripajanje Srbiji velikog dijela Republike Srpske čime bi Beograd pristao na spajanje Kosova i Albanije

c) Hrvatsko nacionalno pitanje bi se riješilo ili pripajanjem većinski hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj ili davanjem posebnog statusa hrvatskim dijelovima BiH po modelu Južnog Tirola

d) Bošnjaci dobivaju samostalnu državu i na referendumu biraju EU ili “ne-EU” (Turska) budućnost. Ističe se moguća prijetnja jačanja radikalnog islama preko turskog utjecaja

e) EU, zajedno s drugim inicijativama (apostrofira se Tri mora) pokreće provedbu sveobuhvatnog ekonomskog programa

f) Ubrzava se članstvo u EU i NATO

Treća je točka “Koraci”:

a) Tiho potvrditi mogućnost provedbe programa u regiji (u tijeku)

b) Postupak pod 1. na međunarodnoj razini (u tijeku)

c) Kreirati komunikacijski program

Ako se sve strane (1 i 2) slože – kod regije se navodi “većina aktera”, dakle ne svi – EU preuzima formaliziranje inicijative.

M.M.