Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije Rusiji kojima je obuhvaćeno više od 30 pojedinaca i kompanija i odlučile protjerati 10 ruskih diplomata.

Razlog za uvođenje novih sankcije je, kako tvrdi Washington, miješanje Moskve u američke izbore 2020. godine i cayber napad za koji američka vlada optužuje Rusiju, prenose agencije.

Kako prenose mediji, napad na softver kompanije Solarwinds omogućio je hakerima da pristupe tisućama kompanija i vladinih agencija koje taj softver koriste.

Mjere obuhvaćaju uvođenje sankcija protiv šest ruskih kompanija koje podržavaju cayber aktivnosti zemlje, kao i protiv 32 pojedinca i etinteta koji su optuženi za miješanje u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore, uključujući i širenje dezinformacija.

Kaznene mjere uvedene su i protiv osam pojedinaca i entiteta povezanih s ruskom okupacijom Krima.
Bijela kuća je priopćila da su među 10 diplomata, koje je odlučila protjerati, predstavnici ruskih obaveštajnih službi, prenosi Glas Amerike.

Očekuju se i ostale mjere, mada je malo vjerojatno da će ih administracija javno priopćiti.

“Cilj ovih akcija je da Rusija odgovara za svoje bezobzirne akcije. Djelovat ćemo odlučno u odgovoru na ruske akcije koje nanose štetu nama ili našim saveznicima i partnerima”, priopćio je američki državni tajnik Antony Blinken.

Dodao je, međutim, da će Sjedinjene Države “gdje je to moguće, tražiti prilike za suradnju s Rusijom, s ciljem da se izgrade stabilniji i predvidljiviji izbori usklađeni s američkim interesima”.

Bijela kuća je također navela da Biden koristi diplomatske, vojne i obavještajne kanale da odgovori na izvještaje da je Rusija podsticala Talibane da napadaju američke i savezničke trupe u Afganistanu, zasnovane na “najboljim procjenama” obaveštajne zajednice.

Izveštaji su objavljeni prošle godine, a Trumpova administracija je bila kritizirana zato što o tom pitanju nije izravno razgovarala s Rusijom. Bijela kuća nije službeno potvdila te izveštaje.

“Sigurnost i dobrobit američkog vojnog osoblja, i naših saveznika i partnera su apsolutni prioritet Sjedinjenih Država”, priopćeno je iz Bijele kuće.

 

M.M.