Nakon što je dio medija objavio vijest kako je u Posušju podignut "spomenik koji podsjeća na granice ustaške Nezavisne Države Hrvatske",", oglasio se fra Mario Knezović, franjevac po čijem je nacrtu podignut spomenik.

-Zapravo je nevjerojatno kako su mediji nasjeli na lažne (Fake News) povodom objave članka na više portala o postavljanju spomenika u selu kod Posušja, kako pišu, u obliku Velike Hrvatske. Time su, zapravo, ti portali i kritičari grubo prekršili međunarodno priznate i uspostavljene granice tih država - ističe Knezović u objavi odaslanoj medijima.

Ističe kako spomenik obuhvaća današnje granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

-Na spomeniku je prikazan zemljovid Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na spomeniku, to se jasno vidi kad se dođe na mjesto gdje je postavljen, kao i na fotografijama, ucrtana je u kamenu jasno vidljiva granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Osim toga, vidljivo je da tu nema posizanja ni za čijim teritorijima jer spomenik isključivo obuhvaća trenutne, legalne, međunarodno priznate granice ove dvije države - istaknuo je.

Kreatori ovih lažnih vijesti podsjeća da Istra i Sjeverno primorje nisu bili u sastavu NDH.

-Oni koji si umišljaju da nešto znaju valjda toliko znaju da Istra i Sjeverno primorje nisu bili u sastavu NDH. Po toj logici sve zemljopisne i druge karte u našim školama, prometu, javnim mjestima, institucijama, su karte Velike Hrvatske jer se na svima prikazuju skupa Hrvatska i BiH. Čudim se da se novinari tih portala nisu informirali nego su površno vijest prenijeli i još površnije zaključke donijeli - podsjeća Knezović.

Na koncu upozorava kako je riječ o klasičnom primjeru zamjene teza.

-Umjesto da su povukli temu kako je moguće da je 25 mladića iz toga maloga sela bez suda i osude ubijeno, oni stvaraju senzacionalističke vijesti koje nemaju poveznice sa istinom i stvarnim događajima. Dakle, nit je prikaz na spomeniku Velika Bosna i Hercegovina, niti je Velika Hrvatska, nego zemljovid tih dviju država u kojima su živjeli i izginuli poginuli. To je jedina istina - zaključuje fra Mario Knezović.

 

M.Jurković