Hercegbosanska županije mogla bi u četvrtak 17. rujna 2020. godine, skoro dvije godine nakon Općih izbora u BiH, dobiti novu Vladu.

Sjednica Skupštine HBŽ-a, koju je sazvao predsjednik Skupštine Jozo Ćosić (HDZ 1990), održat će se u četvrtak 17. rujna 2020. godine u 11 sati u skupštinskoj dvorani u Tomislavgradu a na dnevnom redu sjednice nalazi se i Odluka o potvrđivanju Vlade Hercegbosanske županije, navodi se na službenoj stranici Skupštine HBŽ-a.

Mandatar Ivan Vukadin, bivši član HDZ-a koji je nedavno osnovao stranku Hrvatski nacionalni pomak,  na najavljenoj bi sjednici trebao predstaviti nove ministre i dobiti potporu Skupštine za predloženu listu.

HDZ BiH i SNSD protiv

Iz HDZ-a BiH I SNSD-a svojim su zastupnicima u Skupštini HBŽ-a dali jasne naputke.

-HDZ BiH i njezini zastupnici neće podržati najavljeno formiranje Vlade u Hercegbosanskoj županiji, priopćeno je u četvrtak iz te stranke.

Informacija koja se pojavila u dijelu medija kako će većinu u Skupštini Hercegbosanske županije, između ostalih, činiti i HDZ BiH, nije točna, navode iz stranke.

Kako su naglasili, ukoliko će neki zastupnici sudjelovati u radu, onda će sudjelovati na osobnu odgovornost i sa osobnim stavom, a nikako kao zastupnici koji su dobili mandat na Općim izborima 2018. godine kao kandidati HDZ-a BiH.

"Zastupnici HDZ-a BiH neće podržati formiranje nove Vlade bez predhodne suglasnosti i odluke Predsjedništva HDZ-a BiH i Županijskog odbora HDZ BiH HBŽ-a, kao i potpisanog koalicijskog sporazuma između stranaka koje će činiti novu većinu.

Svi oni koji se ne budu pridržavali odluka Predsjedništva HDZ-a BiH te učine težu povredu Statuta HDZ-a BiH, bit će politički sankcionirani ili isključeni i brisani iz članstva HDZ-a BiH", stoji u priopćenju HDZ-a BiH.

U sličnom tonu intonirano je i priopćenje Dodikovog SNSD-a.

-Sve inicijative za promjene u izvršnoj vlasti na bilo kojoj razini, a u kojima sudjeluju predstavnici SNSD-a, prethodno moraju dobiti suglasnost organa SNSD.

S obzirom da su dosadašnje aktivnosti vezane za potpisivanje navodnog koalicijskog sporazuma sa namjerom razrješenja stare i izbora nove Vlade HBŽ-a vođene izvan službenih stavova organa Stranke, želim upozoriti da SNSD ne može podržati niti sporazum, niti bilo kakvo ponašanje na bazi njega.

Pozivamo sve zastupnike, ministre i funkcionare SNSD-a u HBŽ da se drže Programa, Statuta i službenih stavova organa Stranke. U protivnom, svako odstupanje od službenih stavova organa SNSD-a i samoinicijativno djelovanje bit će politički sankcionirano, navode u priopćenju.

Utemeljen Općinski odbor HNP-a

U Tomislavgradu je danas i službeno je utemeljen Općinski odbor Hrvatskoga nacionalnog pomaka (HNP).

-Osim jednoga člana, čine ga svi ostali dojučerašnji članovi OO HDZ BiH Tomislavgrad (25), donedavni članovi Mladeži i Zajednice žena HDZ-a BiH Tomislavgrad koji su jedinstveno stali uz isključene članove HDZ-a BiH Tomislavgrad (Ivan Vukadin, Robert Bagarić, Ante Tadić). Za v.d. predsjednika općinskoga odbora jednoglasno je izabran Ivan Vukadin, a nakon lokalnih izbora bit će provedeni i unutarstranački izbori.

Uz OO HNP-a stalo je 11 vijećnika Općinskoga vijeća Tomislavgrad, 6 zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije (Robert Bagarić, Ante Tadić, Stipan Šarac, Anita Batarilo, Mladen Šarić, Ivan Tomić) 2 ministra u Vladi Hercegbosanske županije (Stipan Šarac, Petar Galić), 2 zastupnika Zastupničkoga doma Parlamenta F BiH (Ante Baković, Petar Galić) i jedan zastupnik u Domu naroda Parlamenta F BiH (Stipan Šarac), poručeno je iz Ureda za informiranje HNP-a.

M.M.