Komentirajući posjet Milorada Dodika Zagrebu, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Zdenko Ćosić, pozdravio je izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o položaju Hrvata u BiH.

- Iz Hrvatske su obratili pažnju na ono što se događa u BiH i na te izjave Bakira Izetbegovića pa su ih sada osudili, izjavio je Ćosić.

Osvrnuo se na izjave i politike Bakira Izetbegovića.

- Mi poznajemo gospodina Izetbegovića. On je kontinuitet jedne politike koja je kompromitirala unaprijed sve ono što potpiše, sve ono što se s njim dogovori. Na žalost, mislim da će se morati mjenjati ljudi ili te politike. Bez dodatne ozbiljnosti ne može se govoriti o ustroju BiH, ne može se govoriti o njenoj održivosti, istaknuo je Ćosić.

Bošnjačku politiku u BiH usporedio je s politikom Slobodana Miloševića u bivšoj Jugoslaviji.

-Ako vidite da jedni negiraju temelje i postojanje BiH, drugi svakodnevno mjenjaju izjave i prijete brojčanom dominacijom. To je jedno nedopustivo djelovanje. Tim više što mi imamo iskustva iz prošle države kada su identične izjave dolazile iz Beograda. Zanimljivo je da je tada Alija Izetbegović odgovorio Slobodanu Milođeviću da nikakav zakon ne može poništiti volju jednog naroda, podsjetio je Ćosić.

Komentirao je i izjave Željka Komšića.

-Konstitutivnost naroda ne može nestati ako je netko ukrade jedan ili dva mandata. Ona ostaje jer je ona osnovni temelj ove zemlje. Prema tome, kome je god stalo do održivosti ove zemlje i njene budućnosti ne stvara nove utopije poput Komšića. Ako je nešto recidiv staljinizma u ovoj zemlji onda je to sam Komšić. zaključio je Ćosić.

 

M.J.