Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji ne čine vlast na državnoj razini, podnijeli su zahtjev za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara, naglašavajući da je u pitanju najneproduktivniji saziv.

Okosnicu vlasti na državnoj razini čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) s njihovim koalicijskim partnerima, a zahtjev su podnijeli zastupnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka (NB).

Razmatranje te inicijative prva je točka dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma PSBiH koja je zakazana za sutra, 11. siječnja.

U obrazloženju su naveli da, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara BiH ima najlošiju ocjenu u regiji, a podsjećaju i da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

”Ovim tempom BiH će trebati još najmanje deset godina da EU odobri kandidacijski status. Vijeće ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije (SNSD) se u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji saziv ove institucije od njenog uspostavljanja”, navode oporbeni zastupnici.

Ocjenjuju da je broj zakona koji je ovaj saziv Vijeća ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru mizeran, da se izbjegava donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je BiH na meti stalnih kritika iz Bruxellesa.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i razmatranje zahtjeva zastupnika za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića zbog, kako navode, nezakonitog organiziranja igara na sreću, a to su zatražili zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), SDP-a, Demokratske fronte (DF), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i NB-a.

Pred zastupnicima je prijedlog o izmjenama Izbornog zakona kojim se predlaže uvođenje instituta “mirovanja parlamentarnog mandata” koje podrazumijeva pravo zastupnika da, pod određenim okolnostima, stavi mandat u mirovanje i da ga do njegovog isteka ponovo aktivira.

Taj institut, pojasnio je predlagatelj Saša Magazinović (SDP), najčešće se primjenjuje u slučajevima kada se zastupnik odluči obavljati dužnost koja se smatra nespojivom s obavljanjem dužnosti zastupnika u parlamentu.

”Zabrinjavajuća je praksa neformiranja vlasti nakon izbora pri čemu brojne osobe u izvršnoj vlasti paralelno obavljaju dužnosti predstavnika u zakonodavnoj vlasti”, smatra predlagatelj.

Zastupnici Kluba SDP-a BiH predložili su i na dnevni red sutrašnje sjednice uvršteno je i razmatranje amandmana na Ustav BiH kojima bi se ojačale državne institucije i u pitanju je takozvani “travanjski paket”.

Amandmanima se, između ostaloga, predviđa jačanje kapaciteta državnog parlamenta te bi se broj zastupnika u Zastupničkom domu sa sadašnjih 42 povećao na 87. U Domu naroda umjesto 15 izaslanika bilo bi ih 21. Amandmani predviđaju i uvođenje predsjednika Bosne i Hercegovine kao i funkciju premijera države.

Na dnevnom redu je i Informacija Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o pokušajima izbornih prijevara putem glasanja poštom izvan Bosne i Hercegovine, te poduzetim mjerama i planom daljnjih mjera za sprječavanje izbornih prevara, kao i Informacija o stanju u oblasti migracija.

Zastupnici bi se trebali izjasniti i o nekoliko inicijativa od kojih se neke odnose na usvajanja teksta himne BiH, imenovanje Privremene komisije za izradu zakona o državnoj imovini, a jednom od njih bit će upućen zahtjev prema Ministarstvu civilnih poslova da započne izravne pregovore o nabavi cjepiva protiv Covid-19.

M.M.