Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća u Mostaru nastavila se danas u 15:30. Na njoj je, kako je ranije najavljeno, Mostar trebao birati novog gradonačelnika.

Odmah na početku sjednice vijećnica BH Bloka Irma Baralija zatražila je stanku zbog konsultacija zbog novih ideja o rotaciji na gradonačelničkoj funkciji jer nisu došli prijedlozi o tome.

”BH blok zagovara ideju rotiranja”, rekla je Baralija i dodala kako nije nitko dobio prijedlog napismeno pa je zatražila prekid sjednice.

No, predsjedatelj Vijeća je rekao kako se sjednica ne može prekinuti jer se već krenulo u proces izbora, odnosno u drugi krug glasovanja za gradonačelnika.

Vijećnik HRS-a Slaven Bevanda rekao je kako je na internetu vidio da se pojavio ”negdje od strane nekoga” prijedlog za rotacijom na gradonačelničkoj fotelji. ”Ne bih želio raspravljati o bilo čemu što nisam vidio ni u kakvoj formi”, rekao je Bevanda.

Pauza je odobrena i ponovno je trajala više od planiranog.

Nakon što su pauza i konzultacije trajala više od sat vremena, sjednica je nastavljena ali je odmah zatražen prekid sjednice i zakazan nastavak u ponedjeljak u 16 sati.

Podsjećamo, u drugi krug glasovanja za mostarskog gradonačelnika su prošli Mario Kordić, kandidat HDZ-a BiH koji je dobio 14 glasova i Zlatko Guzin iz SDA , kandidat „Koalicije za Mostar“ s 12 glasova.

Jutros su se pojavile informacije da su Koalicija za Mostar i Bh. blok dogovorili da Mostar dobije “rotirajućeg gradonačelnika” s rotacijom nakon 16 mjeseci po uzoru na Predsjedništvo BiH. Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, kazao je da se očekuje odgovor HDZ-a BiH na ovaj prijedlog.

Ivan Zelenika, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostar, rekao je danas nakon prekida sjednice da se radi o ”igrokazu u režiji BH bloka”.

“Radi se o igrokazu u režiji BH bloka, a vjerojatno i njihovih partnera iz Koalicije za Mostar. Gospodo nećete, s građanima se više nećete igrati, sa mnom se nećete igrati jer ovo nije cirkus. Građanima Grada Mostara ovo zaista ne treba, ako ste se za ovo birali i ako se za ovo borili, i u svoj toj multietničnosti dolazimo u situaciju da svatko može biti gradonačelnik osim Hrvata. Kao predsjedniku gradskog vijeća meni to nije jasno”, kazao je Zelenika.

M.J.